Landsbygdspartiet oberoende, som är partiets fullständiga namn, vill kunna samarbeta med alla partier och vill att Enköpings kommun ska vara en kommun för alla, inte enbart staden.
Hur stort inflytande har ert parti inom politiken i Enköping?
– Vi försöker väcka debatter. Vi trodde inte att de andra partier skulle ta oss på allvar men tittar man på hur de profilerar sig inför valet, börjar landsbygdsfrågorna lyftas fram. Jag tror att vi kan ha bidragit till det och det är bland annat syftet till att vi bildat partiet, säger Claes Eningsjö.
På vilka områden framförallt känner du att ert parti skulle ha lyckats bättre än nuvarande kommunregering?
– Vi lägger fokus på hela kommunen. Vi anser att det är för mycket fokus på Enköping som stad. Kransorterna och landsbygden har blivit bortglömda, den ska vara till för alla, vi har ett mål att det ska bli bättre balans.
Vad ger du S och NE för betyg för mandatperioden (betygsskala 1-5)?
– Det får kommuninvånarna ge svar på den 9 september.
Vad har de gjort bra?
– Sjösättningen av simhallen. Processen har ett varit ett politiskt misslyckande. Simhallens placering har varit lite överallt.
Vad har de gjort dåligt?
– Processen med Ena energi. För det första tycker vi att kommunen ska vara den som levererar energi till invånarna. Överhuvudtaget att komma på idén att sälja kraftvärmeverket för att bygga några byggnader, känns helt otrolig. Processen har i grova drag kostat 15 miljoner kronor. Man beslutar att behålla det och sedan får man höra att kommunen ska skära 14 miljoner från kommunens basverksamhet. Det är ett politiskt misslyckande.
Välj tre saker som du vill genomföra i Enköping efter valet?
– Införa kransråd och att landsbygdsutvecklaren blir en koordinator. Utveckla kransråd i Fjärdhundra, Örsundsbro, Trögden och Hummelsta, bestående av politiska representanter från varje parti. LRF ska vara med, lokala sportklubbar, skolan och eventuellt något lokalt större företag. De ska få i uppdrag från kommunen att ta fram sina tre främsta frågor inom deras område. Landsbygdsutvecklaren är en koordinator mellan kransråden och kommunen. Vi vill också att kransråden ska träffa kommunalråden minst en gång om året.
– Bygg ett tågstopp Grillby. Det är en symbolfråga för oss. Skulle tåget stoppa där, skulle hela området blir väldigt attraktivt att bo i. Flyttar folk dit skapas det arbetstillfällen.
– Införa ett lärlingssystem som börjar i högstadiet. Ett företag kan ta in praktikanter och har sedan löst sin efterfrågan på arbetskraften. Det är bortkastat med tid om en skoltrött ungdom inte hittar motivationen för studierna och bara räknar ned tiden.
Vad vill ni göra med stadskärnan?
– Backa tillbaka till kransråden. Man skulle kunna skapa stadsråd, stadsdelsråd, eller ungdomsråd, där kommuninvånarna kommer med förslag. Sedan bereder man fyra till fem ordentliga förslag. Ha en vision om hur torget ska se ut om 20 år, sedan jobbar man mot de förslagen och få en politisk förankring, så att det inte ändras bara för att det blir en ny politisk majoritet.
Bekymrar eller ger opinionssiffrorna på riksnivå dig segervittring på det lokala planet?
– Det återstår att se. Vi har segervittring, av den anledningen att vi inte har något att förlora. På riksnivå är vi inte riktigt där än. Vi får utveckla vår riksorganisation och sedan i framtiden kanske vi kommer in i riksdagen.