Det är tisdag förmiddag och den gröna, tio meter långa, mattan ligger utrullad i Frösthults bygdegårds stora sal.
Det är dags för fyra nya omgångar i mattcurling-serien.
– Vi är fortfarande nybörjare och lär oss efterhand, men det är riktigt kul, säger föreningens ordförande Lennart Andersson.
Han säger att man snabbt fick ihop 14 tvåmannalag som ville vara med när en av medlemmarna, Tommy Åberg, kom hem från ett besök i Småland och berättade om den nya sporten som han tyckte borde testas även i Fjärdhundra.
– Vi investerade i utrustning för 18 000 kronor och körde i gång. Längden på mattan är begränsad av lokalens storlek, det finns längre. När vi är klara för dagen dammsugs mattan noga och rullas ihop i väntan på nästa tävlingsomgång, säger Lennart Andersson.
Matcherna går snabbt. Efter fem minuter ropas nya par ut. Runt om sitter och står de resterande spelarna som publik och kommer både med positiva inspel och synpunkter på regeltolkning.
– De som förlorade föregående match får vara domare. Det är ett sätt att lära sig reglerna snabbare, säger han.
De tre kilo tunga stenarna glider lätt när man väl får snits på när handtaget ska släpa handen. Mitt i prick ger fem poäng.
- Wobblar stenen och handtaget vidrör mattan blir det noll poäng.
Med minst 25 uppmärksamma vittnen i lokalen har domarna god hjälp att skipa rättvisa.
Stenarna som används av deltagarna i Frösthults bygdegård är något lättare än de 4,2 kilo tunga tävlingsstenarna som det spelas med på en bredare och längre matta. Försäljningen av utrustningen riktar sig till hotell, eventföretag och pensionärsföreningar.
Enligt Svenska mattcurlingförbundet som bildades 2012 (och som uppger att det är vilande) är Uppsala län en vit fläck på mattcurling-kartan, fram till nu då.
– Lite motion och socialt umgänge, kul att pröva på något nytt vid sidan av bouleaktiviteterna, är omdömet från några av de tävlande.
Loe Ekdahl, mångårig föreningsledare inom Fjärdhundrabygdens idrott, har nyligen pensionerat sig.
Nu är han en av de entusiastiska deltagarna i PRO:s mattcurling.
– Föreningslivet är viktigt, inte minst här på landsbygden, säger han och samtalet fortsätter med synpunkter om hur kommunens skatteintäkter fördelas och hur nya satsningar görs geografiskt.