Medlemmarna i föreningen har på frivillig basis jobbat för att hitta boende för ungdomar som tvingas flytta från HVB-hem när de fyllt 18 år under asylprocessen.
Hittills har man lyckats hitta boenden men föreningen konstaterar att det nu blir allt svårare och föreslår ett samarbete med Enköpings kommun.
I en skrivelse till socialförvaltningen söker föreningen ett förenings- eller kommunbidrag för att kunna erbjuda ensamkommande över 18 år ett boende under asylprocessen.
Tanken är att föreningen, eller kommunen, hyr ett hus med plats för ett tiotal ungdomar. En person ska anställas på halvtid och ansvara för bland annat administration och inköp.
Boendet ska vara öppet främst för ungdomar som under sin vistelse i Sverige bott i Fjärdhundra med omnejd men även andra ungdomar kan i mån av plats erbjudas boende.
I sin ansökan konstaterar föreningen att de statliga medel som kommunen fått, drygt två miljoner kronor för 2017 och 2018, så ungdomar som ännu inte fått första asylbeskedet ska kunna bo kvar i kommunen, inte använts som tänkt. Besluten går att överklaga och asylprocessen kan bli långdragen. Ungdomarna bör då kunna få bo kvar i sin kommun.
Socialnämnden beslutade att återremittera ärendet till förvaltningen som ska se över möjligheten att ge föreningen Fjärdhundrabor för integration bidrag för verksamheten.
– Socialnämnden är övervägande positiv till förslaget. Det är kostnaden som avgör om det kan möjliggöras, säger Solweig Eklund (S), ordförande i socialnämnden.