Johan Hedman går och hämtar några torra vedträn från vedskyddet intill skogsstigen. Han sätter sig på timmerbänken intill grillplatsen, tar fram sin kniv i bältet och späntar vant en liten hög med stickor som han placerar mitt i eldstaden. Ovanpå stickorna lägger han ett par mindre klabbar. Han tänder på och en liten stund senare hörs ett trivsamt sprakande när veden omsluts av de gula lågorna.
Den här proceduren har han gjort många gånger – att snabbt fixa en eld för korvgrillning är både fritid och jobb för Uppsala kommuns processledare, med huvudansvar för Fjällnoras fritidsområde. Så det är tur att Johan Hedman gillar korv.
– Min fru gjorde sig lustig över att vi skulle grilla korv under den här intervjun. Vi brukar larva oss om det där. Jag hävdar att man ska äta mycket korv och när jag kommer med menyförslag hemma är det typ korv i ugn ... eller korv med bröd, skrattar fyrabarnspappan och erkänner att matlagning inte hör till hans styrkor.
Johan Hedman skulle mycket väl kunna stämma in på schablonbilden av en lugn och trygg norrlänning med underfundig humor. På frågan om hur många som jobbar på hans avdelning på kommunen (rätt svar är 30) svarar han leende "ungefär hälften". Han säger hellre en mening för lite än för mycket och funderar en god stund innan han svarar på frågorna.
Men han gillar inte surströmming och har åkt betydligt mer båt i Roslagen än vandrat i fjällen. Så norrlänning är han inte, utan från Uppsala, uppvuxen i lantliga Börje dit han återvänt i vuxen ålder. För honom och familjen har det aktiva utelivet alltid varit självklart. De fyra barnen, de äldsta nu i tonåren, har varit med om många korvgrillningar genom åren.
– Man kan nog säga att hela familjen är friluftsmänniskor. Kanske inte mina två tonårsdöttrar just nu, men de kommer att uppskatta det mer igen när de blir äldre, tror jag. Barnen har fått lära sig åka långfärdskridskor och åka skidor, både utför och på längden.
Han menar att man som förälder gör barnen en otjänst om de inte får lära sig.
– Det finns till exempel barn som inte kan simma. Det gäller ju att släpa med dem till ett badhus ett antal gånger under deras uppväxt.
LÄS MER: Skolbarnen premiärbadade i Fjällnora i maj.
Fjällnoras friluftsgård, placerat på ett näs mellan sjöarna Trehörningen och Ramsen, kan kort och gott beskrivas som ett naturskönt utflyktsmål 1,5 mil öster om Uppsala. Hit kommer tusentals besökare, sommar som vinter. Vissa stannar bara några timmar, medan andra utnyttjar uthyrningsstugorna för övernattning på sommaren. För flera av campinggästerna inleddes husvagnssäsongen redan i maj.
Det är bara några dagar kvar till midsommarafton och högsäsongen är egentligen redan här.
– På Nationaldagen kom den första smällen. All glass försvann på en gång och vi blev lite tagna på sängen. Jaha, är det redan dags? tänkte vi. Men det är kul att vi har två så tydliga säsonger. Man kan ju bli lite mätt på badgäster och allt skräp på sommaren. De som kommer hit på vintern skräpar inte ned det minsta, de är skötsamma friluftsmänniskor.
Undantaget är möjligen de skridskoåkare som ger sig ut på för tunna isar. Vissa verkar sakna omdöme, tycker Johan Hedman.
– Var och varannan helg hör man om någon som åkt igenom isen. Jag tycker att det är ett märkligt beteende, det är ju som att köra bil till jobbet och köra ner i diket var tredje gång. Då har man flyttat fram gränserna för långt, säger han.
I slutet på november var isen på Trehörningen bara centimetertjock och en äldre man gick igenom. Han klarade sig tack vare en räddningsinsats, men tillståndet var ett tag livshotande.
– Det var en traumatisk upplevelse också för mina medarbetare som hörde honom ligga i vattnet och skrika. Sedan blev han tyst. Alla blir ju skärrade och det är väl ganska onödigt att bjuda på den rundan. Men mannen kom hit några veckor senare och bad om ursäkt.
Det är svensk sommar när den är vackrast i Uppsalas allra populäraste friluftsområde. Just den här måndagen är det också premiär för UL:s nya busslinje 810 som med fyra dagliga turer tar resenärerna hela vägen fram till Fjällnora.
– Jag tycker att Fjällnora är ett bra nybörjarställe för friluftsliv. Här finns badplatser, eldstäder med ved och vandringsleder. Och man kan hyra båtar och kanoter och dessutom fiska fritt på kommunens vatten, säger Johan Hedman och passar samtidigt på att göra reklam för den nya fotbollsgolfbana som håller på att växa fram i den glesa tall- och lövskogen alldeles intill.
– I höstas gjorde kommunen en rejäl satsning för att bygga ut grusparkeringen. En del av jorden vi tog bort har lagts ut här i skogen och i höst hoppas vi kunna öppna för fotbollsgolf. Tanken är att fotbollsgolfen ska locka besökare även mulna dagar. Nu är det av eller på, antingen inga besökare eller fler än vi kan hantera.
I år fyller Fjällnora 50 år som kommunalt friluftsområde. Allmänheten bjuds in till jubileumsfirande på Fjällnoradagen i september, men redan nu uppmanas nya och gamla besökare att skicka in sina bästa bilder från friluftsområdet. Tanken är att bilderna sedan samlas till en fotoutställning som en del av 50-årsfirandet.
Nästan jämngamle Johan Hedman har jobbat här i 19 år och varit huvudansvarig i 15, och är lite av Uppsalas mrFjällnora. Han är utbildad flygmekaniker men bytte spår på 90-talet och startade en mindre taxirörelse. En anställd chaufför hade en pappa som jobbade i Fjällnora. Ett jobb blev ledigt.
– Det har hänt väldigt mycket här sedan jag började, inte minst när det gäller teknikutvecklingen för sjöplogningen på vintern. I början plogade vid med "Fjällnoratraktorn", som snickrades ihop av tidigare föreståndaren, men nu använder vi fyrhjulingar eller Jeepar.
Att åka långfärdsskridskor är sedan länge ett populärt fritidsnöje bland upplänningarna med tusentals entusiastiska utövare. Eftersom sjön Trehörningen är så pass stor får många skrinnare plats. De finaste vinterdagarna på helgerna är bilparkeringen ofta knökfull redan före lunch.
– När första isen lägger sig åker vi först ut på skridskor och borrar för att kolla hur tjock isen är. När det är tio centimeter "frisk" is så börjar vi ploga och det är då de stora massorna kommer.
LÄS MER: Din guide till Sommaruppland
Men att Fjällnora är populärt är också ett problem. Besökstopparna är så höga att kapaciteten inte räcker till. Att Uppsala kommun saknar riktigt bra badplatser är så klart en orsak. I takt med att befolkningen växer, liksom intresset för friluftsliv, ökar behovet av utflyktsmål.
– Lösningen är inte att öka kapaciteten här, det är i så fall att till exempel satsa på Björklinge friluftsområde så att man bygger upp samma utbud där med skridskouthyrning och fikamöjligheter, säger Johan Hedman.
Dagen innan intervjun kom nyheten att det råder eldningsförbud i hela Uppsala län. Trots det tar vi oss alltså friheten att grilla korv eftersom förbudet från Länsstyrelsen inte gäller "fasta grillplatser på allmän plats". Förra sommarens extremtorka drabbade även Fjällnora vars verksamhet är beroende av färskvatten från en brunn som ibland sinar. En bit härifrån utbröt också en mindre skogsbrand och brandkåren larmades.
– Branden var på andra sidan Pålsundet. Vi misstänker att det var några ungdomar som hade gjort en liten eldstad och kastat cigarettfimpar på marken. Vi hade kunnat släcka den själva om inte vår motordrivna vattenpump gått sönder precis då. Så fick vi skjutsa ut brandkåren med båt.
Den grillplats där vi lunchar vår grillade korv ligger längs en skogsstig som leder till områdets naturistbad. Ramsen glittrar förförisk ett stenkast ifrån oss. Ett rödvitt flöte som fastnat högt upp i en björk nära strandkanten vajar i vinden. En pappa med dotter i lågstadieåldern paddlar fridfullt förbi i en kanadensare.
Johan Hedman spanar ut mot sjön och tar en tugga av korven. Han ser nöjd ut.
– Det är ju sällan man sätter sig så här och ser folk njuta av det man jobbar med, säger han.