Det blev en upplevelserik dag för tio killar, två tjejer och lagledare Fredrik Andersson, medlem i kocklandslaget sedan 2013. En dag att lära känna varandra inför fyra års arbete och för teambilding mellan människor och djur. Bara en av dem hade hanterat hästar och ridit tidigare. Eriksdals sportryttare fanns till hands med ridlärare och hopptränare Camilla Andreasson i spetsen. Efter samling och information blev det stalltjänst.
– Måste man borsta hästarna varje dag? Ska man borsta under också? Hovar är det fötter? Vad len han är!
När hästen är borstad, hovarna kratsade, senskydd, träns, sadelhjord och sadel är på är det dags för ridlektion med hinderbana, skritt och trav i lätt sits med böjda knän.
– På med hjälm och väst, ställ upp på medellinjen och sedan ska ni leda hästarna runt en bana, instruerar Camilla och berättar om de olika hindren, oxer, trippelbarr och räcke.
– Kommer ni ihåg banan nu?
– Nej, blev det unisona svaret, följt av glada skratt.
Ja, skratten och frågorna blev många denna dag. Hur kommer jag upp på hästen? Trava, vad är det? Oj, vad det gungar. Men vad bra, jag överlevde! Det här var ju kul. Fast min häst ville inte alls gå.
Efter söndagens lantliga event, som också bjöd på ostsmakning hos Skogsbackens ost, börjar hårdträningen inför nästa års VM i Luxenburg.
– Hela laget kommer att träffas fyra-fem dagar i månaden för att hitta smakbilder och kombinationer som är intressanta. Vårt mål är att ta guld i World Cup i Luxenburg i november 2018, konstaterar Fredrik Andersson, kock och lagledare.
Det Svenska Kocklandslaget företräder Sverige i flera internationella matlagningstävlingar. På senare år har man haft stora framgångar med bl a guld i OS i matlagning 2000 och 2004.
Vart fjärde år kan man söka till kocklandslaget. I år sökte 52 personer, 27 stycken kom till intervju. Laget består av sju kockar och fem konditorer. De har sin träningslokal i Framtidens kök på Electrolux huvudkontor på Kungsholmen i Stockholm. Kocklandslaget är en del av Svenska Kockars förening. Ett krav för att få ansöka är att man är medlem i den föreningen.
Under den kommande fyraårsperioden blir det också en del mindre lag och individuella tävlingar, som nordiska mästerskapet och så förstås Culinary Olympies i Tyskland i oktober 2020. Det nya kocklandslaget består av Fredrik Andersson, kock och lagledare, Kalle Bengtsson, konditor, Frida Bäcke, konditor, Fredrik Borgskog, konditor, Kasper Kleihs, konditor Sebastian Pettersson, konditor, Tommy Eriksson, kock, Jimmi Eriksson,kock, Anders Karlsson, kock, Ola Wallin, kock, Andreas Printz, kock, Daniel Haynes, kock och Yvonne Rossbaum, projekt. Landslagets sponsorer är Electrolux, Santa Maria, Knorr, Martin&Servera och Viking Line.