Det är gott om folk vid Islandsfallet som hänger över räckena och pekar ner i ån. Ur högtalare pågår ett slags direktreferat, som under en fotbollsmatch i radio, av vad som händer. Ute i vattnet, på fisktrappans vägg, står Johan Persson och Tomas Loreth Remén från Upplandsstiftelsen och försöker fånga en asp med så kallat elfiske. Med el ska fisken bedövas, flyta upp till ytan och sedan fångas för att märkas. Men det misslyckas. Den rejäla forsen gör att fisken inte orkar upp för trappan.
Men nedströms, i trappan första steg, kan man med blotta ögat se asparna kämpa under vattenytan. Någon i publiken säger sig till och med att sett en hoppa upp i luften. Ett försök att fånga fisken bara med håv misslyckas det också.
Men Tomas Loreth Remén är mycket nöjd ändå.
– Det här är naturvård mitt i city och verkligen superkul. Säkert har ett hundratal Uppsalabor hittills i dag sett asp. Det är så roligt att få visa upp den här satsningen på fisktrappor i ån.
Och den stora publiken verkar också mycket nöjd. Kerstin Ståhlberg är en naturintresserad Uppsalabo som gått förbi förr och spanat efter fisk, men inte sett någon. Men i dag fick hon äntligen syn på dem.
– O ja! Man ser hela tiden hur det glimmar till i vattnet.
Aspens lekperiod varar ett par veckor än, och vattnet kommer att minska och fisken kommer att ta sig upp till lekplatsen under Dombron, berättar Tomas Remén Loreth. Aspens vandring uppför trappan fångas också på film. Första året räknade man till 50 aspar på filmen. Förra året var det 450.
Lördagen är aspens dag i Uppsala, förlagd till den internationella dagen för fiskars migration. Förutom Upplandsstiftelsen fiskeförsök vid Islandsfallet så har Uppsalaborna möjlighet att ställa frågor till fiskexperter vid ett tält på Dombron. En av experterna är Daniel Brelin, länsfiskekonsulent på länsstyrelsen.
– Vi har den här dagen för att uppmärksamma situationen för vandrande fiskar, som aspen, och att vi människor ställer till det för dem med dammar, diken och vattenkraftverk. Aspen är inte akut hotad i dag, men står på rödlistan och bedöms vara nära hotad, säger han.
Men 2018 kan blir ett speciellt år för aspen i Fyrisån, berättar Daniel Brelin glatt.
– De första cityasparna kan komma tillbaka i år för att själva reproducera sig här under Dombron. Vi ska titta extra efter de minsta asparna på våra filmer för att se om det blir så.
Det tar nämligen just tio år innan aspar blir könsmogna, och det var tio år sedan asptrappan vid Islandsfallet invigdes. Lite senare anlades även en trappa vid Upplandsmuseet, och därefter även vid Ulva kvarn. Sammanlagt handlar det om många miljoninvesteringar. Men trappan vid Upplandsmuseet har aspen än så länge inte använt i nån stor utsträckning.
– Det är bara tre aspar som gått uppför den, vad vi vet.
Bara tre? Asptrapporna är ju stora investeringar. Hur känns det?
– Lite beklämmande är det. Men det kommer att bli fler när det blir ännu fler aspar under Dombron, de ökar hela tiden nu. Så småningom tror jag vi kommer att ha asp i hela systemet året runt. Och trapporna används också av andra vandrande fiskar, som abborre, lake och ål, säger Daniel Brelin.