Fråga om hotat kustfiske följs upp

Skrivelsen från Gräsö-Öregrund fiskareförening och artikeln i UNT om det hotade kustfisket har fått ringar på vattnet.

Vill lyfta fiskefrågan. Från vänster: Lina Nordquist, regionråd (L), Maria Weimer, riksdagsledamot (L),  Tom Sundell, yrkesfiskare samt Jim Sundell, yrkesfiskare.

Vill lyfta fiskefrågan. Från vänster: Lina Nordquist, regionråd (L), Maria Weimer, riksdagsledamot (L), Tom Sundell, yrkesfiskare samt Jim Sundell, yrkesfiskare.

Foto: Pressbild

Fiske2017-06-16 17:50

Liberalernas riksdagsledamot från Uppsala län, Maria Weimer, kräver i en interpellation att landsbygdsminister Sven-Erik Bucht inom kort svarar i riksdagen på frågorna som framförts av Gräsö-Öregrunds fiskeförening.

– Jag har ställt frågan mot bakgrund av artikeln i UNT. Vi sätter stort värde på det kustnära fisket och vi måste hitta en lösning.

Maria Weimer besökte tillsammans med Lina Nordquist (L), oppositionsråd i Region Uppsala, yrkesfiskarna tillika bröderna Tom och Jim Sundell vid Raggarö brygga på fredagen för att bilda sig en uppfattning om hur kustfiskarna ser på situationen och konkurrensen med trålningsfisket om resurserna i Ålands hav.

– Kustfiskarnas beskrivning av situationen är en bra temperaturmätare för vad som händer under vattnet. Vi måste lyfta frågan till myndigheterna och departementen, sa Lina Nordqvist som även pekade på regionens roll.

– Vi har ett regionalt utvecklingsansvar. Man kanske behöver se över och skärpa trålningsreglerna och vilka verktyg som man får använda vid trålning, sa Lina Nordqvist som för egen del inte var övertygad om att trålningsfisket kan fortsätta som i dag.

– Det handlar om att ha en hållbar förvaltning av haven, och vi kan inte sätta fisk som går till djurfoder före den biologiska mångfalden.

När det gäller frågor om fiskbeståndet och den kritiska situation som kustfiskarna beskrivit lovade Maria Weimer och Lina Nordqvist att även ta det vidare till såväl Havs- och vattenmyndigheten som länsstyrelsen och SLU.

UNT har sökt landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, som varit på resande fot och inte haft möjlighet att svara på frågor. Statssekreterare Elisabeth Backteman refererar i ett skriftligt svar till strategin "Svenskt yrkesfiske 2020 - hållbart fiske och nyttig mat" som färdigställdes i maj 2016. Många av strategins mål tar enligt Elisabeth Backteman sikte på en långsiktigt hållbar fiskerinäring och syftar till att bidra till genomförandet av den gemensamma fiskeripolitiken. Eftersom strategin är rätt ny är det "osannolikt och inte förväntat" att myndigheterna redan ska ha hunnit implementera målen, skriver Elisabeth Backteman som "ser positivt till detta myndighetsinitiativ som syftar till att arbeta med många av de utmaningar som framförts".

Frågan om ett trålningsförbud i Ålands hav får inget konkret svar av Elisabeth Backteman: "Sammantaget är jag övertygad om att det finns allt bättre förutsättningar för ett svenskt yrkesfiske med samverkan mellan ett levande kustfiske och ett mer storskaligt fiske som bedrivs på miljömässiga och långsiktigt hållbara fiskbestånd".

Vad allianspartierna gjort för att underlätta för det kustnära yrkesfisket under sin tid i regeringsställning kunde Maria Weimer – som valdes in i riksdagen år 2014 – inte svara på. Hon ville inte heller tala om något totalförbud för trålning, däremot titta närmare på frågan om fiskekvoter, regler och uppföljning. Nya samtal med flera ministrar i regeringen nämnde hon också.

– Vi måste jobba på bred front med det här, sa Maria Weimer.

Läs även: Oroliga kustfiskare vill se ny fiskeripolitik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!