Sömnbrist sätter fart på fetmagener

En enda natts total sömnbrist räcker för att orsaka förändringar i kroppen som befrämjar tillväxt av fettvävnad och nedbrytning av muskler.

Jonathan Cedernaes

Jonathan Cedernaes

Foto:

Fetma2018-08-22 20:00

Det visar forskare vid bland annat Uppsala universitet i en studie som publiceras i den välrenommerade vetenskapstidskriften Science Advances.

– Sedan tidigare vet vi att sömnbrist ökar risken för att gå upp i vikt och förlora muskelmassa, men ingen före oss har påvisat vilka molekylära mekanismer som kan ligga bakom sådana negativa effekter av otillräcklig sömn, säger sömnforskaren Jonathan Cedernaes vid Uppsala universitet och Northwestern University i USA, som är huvudansvarig för studien.

Studien omfattar 15 friska unga normalviktiga män som vid två tillfällen, med drygt en månads mellanrum, tillbringade över ett dygn i ett sömnlaboratorium i Uppsala. Det enda som skilde de båda experimenttillfällena åt var om männen var vakna hela tiden eller sov som vanligt drygt åtta timmar under natten.

Båda gångerna togs på morgonen små vävnadsprover från underhudsfettet på magen och muskeln på lårets framsida. Proverna undersöktes sedan med flera olika metoder för att ta reda på om sömnbristen hade påverkat hur en rad gener slås på och av, hur aktiva generna är och halterna av olika proteiner – och om sådana förändringar har samband med styrningen av dygnsrytmen, fettinlagring, nedbrytning av muskelvävnad och inflammation.

Svaret blev ja, men hur den sömnlösa natten påverkade gener och proteiner skilde sig påtagligt mellan fettvävnad och muskelvävnad.

– I båda vävnaderna såg vi visserligen förändringar kopplade till ökad inflammatorisk aktivitet, men i övrigt svarade de mycket olika på sömnbristen. I fettvävnaden uppreglerades aktiviteten hos gener och proteiner som befrämjar fettinlagring och vävnadstillväxt. I muskelvävnaden däremot skedde en nedreglering av proteiner som är viktiga för uppbyggnad av muskelfibrer, säger Jonathan Cedernaes.

I muskelvävnaden, men inte i fettvävnaden, skedde dessutom förändringar i aktiviteten hos gener som reglerar dygnsrytmen, så kallade klockgener.

Eftersom studien är den första i sitt slag betonar forskarna att resultaten behöver bekräftas i ytterligare en studie med precis samma upplägg.

– Det behövs också mer forskning för att ta reda på om precis samma molekylära förändringar till följd av sömnbrist inträffar också hos till exempel kvinnor, skiftarbetare, äldre och personer med fetma och diabetes. Det är också viktigt att påpeka att våra resultat inte innebär att att viktuppgång och muskelförlust är oundvikliga följder av sömnbrist. Fysisk aktivitet och bra mat kan förmodligen modifiera de negativa molekylära förändringar som vi såg hos männen i vår studie efter en natts total sömnbrist, säger Jonathan Cedernaes.

Fotnot: Hela den vetenskapliga artikeln i Science Advances kan läsas här.

Störd sömn kopplas till fetma

Flera studier under senare år har pekat på att sömnbrist och sömnstörningar kan bidra till uppkomsten av fetma.

Några studier har till ­exempel visat att över­viktiga kvinnor och män i genomsnitt sover kortare tid än vad normalviktiga personer gör.

I både djurstudier och ­experiment med friska frivilliga försökspersoner har några vaknätter räckt för att framkalla störningar i kroppens ämnesomsättning som liknar dem vid diabetes. Vaknätter ger också ökade hunger­känslor och aptit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!