Det visar forskare vid Uppsala universitet tillsammans med tyska kolleger i en studie som publiceras i tidskriften Diabetes Care.
– Med reservation för att vår studie är liten och gjord i ett sömnlaboratorium under en enda natt talar våra resultat för att påverkan på detta enzym hos kvinnor kan vara en förklaring till varför sömnbrist ökar risken för fetma och andra metabola störningar, säger sömnforskaren Christian Benedict vid Institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet.
Studien omfattar 25 unga vuxna försökspersoner, 13 kvinnor och 12 män, som vid två olika tillfällen tillbringade en natt i ett sömnlaboratorium. En natt sov de inte alls, en natt sov de som de sin vanliga drygt sju timmar långa sömn.
Både efter vaknatten och natten med normal sömn togs blodprover på morgonen för att mäta aktiviteten hos ett äggviteämne, ett enzym, som heter DPP-4. Tidigare gjorda studier har visat att DPP-4 bland annat ökar upptaget av fettsyror i levern, och sänker halterna av tarmhormoner som påverkar mättnadskänslorna och sänker blodssockret.
– Eftersom sömnbrist har kopplats till sådana metabola störningar och ökad risk för fetma ville vi se om påverkan på DPP-4 skulle kunna vara en förklaring till detta. Ingen har före oss undersökt om sömnbrist påverkar aktiviteten hos detta viktiga enzym, säger Christian Benedict.
Svaret blev ja – men på olika sätt för kvinnor och män. Analyserna av blodproverna som togs på morgonen visade att aktiviteten hos DPP-4 hos kvinnorna var betydligt högre efter vaknatten än efter natten med normal sömn. Hos männen var däremot aktiviten hos DPP-4 något lägre efter vaknatten än efter drygt sju timmars sömn.
Kan vaknätter för män, till skillnad från för kvinnor, rentav ha positiva effekter på ämnesomsättningen?
– Nej, så ska man inte tolka resultaten. Från tidigare studier vet vi att långvarig somnbrist hos både kvinnor och män ökar risken för diabetes och andra metabola sjukdomar. Däremot talar våra resultat för att mekanismerna för hur sömnbrist framkallar sådana rubbningar i ämnesomsättningen kan skilja sig mellan kvinnor och män, säger Christian Benedict.