I juli förra året landade Roni Doumit på flygplatsen i Libanons huvudstad Beirut. Direkt efter landning blev han gripen och förhörd av underrättelsetjänsten. Efter förhöret fick han lämna flygplatsen.
– Men innan jag fick gå fick jag lämna ifrån mig pass och mobiltelefon, berättar Roni Doumit som representerar SD i kommunfullmäktige i Älvkarleby kommun.
Tre dagar senare kallades han till ett nytt förhör. Efter det greps han och satt frihetsberövad i nästan ett år.
– Till en början handlade det om spionerianklagelser.
Roni Doumit är född i Libanon, men 1990 flyttade han och familjen till Sverige. Han har i dag dubbelt medborgarskap - svenskt och libanesiskt. I Sverige har han engagerat sig i SD samt i en kristen förening som arbetar för att bevara det arameiska språket och kulturen hos kristna araméer (maroniter).
– Syftet med resan till Libanon var att planera för en pilgrimsresa för araméer till Libanon då det i landet finns en mängd platser som är heliga för dem.
Men han tror inte pilgrimsresan var orsaken till gripandet utan att han deltog i konferens om det arameiska språket och kulturen i New York 2017.
– På samma konferens deltog ett par personer från Israel som jag sedan haft kontakt med på sociala medier. Det var det som gjorde att jag greps eftersom libanesiska kontakter med Israel inte uppskattas.
Under den första veckan i häktet genomgick flera hårda förhör.
– Efter att ha skrivit på någon form av erkännande på femton sidor flyttades jag till ett militärt fängelse där förhören fortsatte. Där behandlades jag bättre.
I början på 2019 ställdes han inför en militärdomstol. Det som i början handlat om spionerianklagelser hade till rättegången ändrats till kommunikation med fienden. Roni Doumit dömdes till tre års fängelse, en dom som senare reducerades till ett års fängelse, vilket gjorde att han kunde lämna fängelset i april.
Under hela tiden i Libanon hade han kontakt med den svenska ambassaden.
– Det gjorde ett bra jobb. Dels besökte personal mig i fängelset, men sedan var de även med under rättegången. Det var en trygghet och jag är nöjd med den hjälp jag fick.
Tiden som frihetsberövad gjorde att han inte kunde ta hand om sitt flerbostadshus med tre hyresgäster i Skutskär, något tidningen tidigare uppmärksammat, och så förlorade han sitt jobb som tolk.
– När det gäller hyreshuset så tvångsförvaltas det nu av ett annat företag, säger han.
Uppdraget som kommunfullmäktigeledamot i Älvkarleby kommun har han kvar.