Nu kan du dela dina föräldradagar med fler

Från och med första juli får vårdnadshavare ge en del av sina föräldradagar till vem de vill. "Jag tror man behöver vara aktsam med vem man väljer", säger mormor Maria Strömberg.

Mamma Towa Forsström, dottern My Forsström och mormor Maria Strömberg. Mamma och mormor tänker lite olika om delade föräldradagar. My tänker på glass.

Mamma Towa Forsström, dottern My Forsström och mormor Maria Strömberg. Mamma och mormor tänker lite olika om delade föräldradagar. My tänker på glass.

Foto: Julia Pliscovaz

Familjefrågor2024-07-04 13:04

Nyheten i korthet

  • Från den 1 juli tillåter en lagändring föräldrar i Sverige att dela en del av sina föräldradagar med vem de vill, förutsatt att personen är försäkrad i Sverige och inte arbetar, söker arbete eller studerar under tiden.
  • För ensamstående föräldrar finns det 90 dagar att ge bort, medan det för familjer med två vårdnadshavare är max 45 dagar.
  • Medan vissa ser det som en positiv förändring, finns det också bekymmer om att det kan missbrukas, med föräldradagar som överförs till barnvakter.

I Stadsträdgården i Uppsala sitter tre generationer och fikar. Det är mormor Maria Strömberg, mamma Towe Forsström och dottern My Forsström. My är snart fyra år gammal och kämpar på med att äta en glass, mormor hjälper till. Om mamma Towe nu plötsligt skulle behöva gå till jobbet så skulle hon kunna överlåta en föräldradag till mormor Maria, så hon kan stanna hemma med My, trots att Maria inte är vårdnadshavare. 

– Det är ju bra för dem som inte har samma nätverk som till exempel vi har, säger Towe.

Den här möjligheten finns från och med första juli, då en ändring i lagen om föräldradagar trädde i kraft. Men mormor Maria är inte helt säker på att det är en förbättring. Hon skyller skämtsamt sitt kritiska förhållningssätt på jobbet som facklig ombudsman.

– Jag ser en farhåga med att man kan föra över det till vem som helst. Okej att man för över dagarna till en mormor eller morfar eller kanske en storebror, men tänk om man ger det till någon man inte ens vet vem det är?

Som att man använder reglerna till att betala för en barnvakt till exempel?

– Ja, exempelvis, vi vet ju inte vem personen är som tar emot det. Det ser jag som en jättefarhåga.

Vad kan man göra för att undvika det då?

– Jag vet faktiskt inte, men jag tror att man behöver vara lite extra aktsam som förälder, säger Maria Strömberg.

Lagändringen innebär att man kan välja att ge föräldradagar till vem som helst, en helt valfri person. Är du helt ensamstående finns det 90 dagar att ge bort. För familjer med två vårdnadshavare är det max 45 dagar som gäller. Personen behöver vara försäkrad i Sverige och får inte arbeta, söka arbete eller studera under tiden som hen får föräldrapenning. Mamma Towe Forsström tycker att lagändringen är bra.

– Varför skulle inte jag kunna ge en eller två föräldradagar till en vän som hjälper till och är barnvakt? Alla har inte turen att ha familjen så nära som vi har, säger hon, och berättar om en gång när det var nära att köra ihop sig ordentligt när dottern My var mindre. 

– För ungefär tre år sen så jobbade jag heltid. Då fick min sambo som jobbat och varit arbetslös i omgångar ett jobb, hux-flux mitt i allt kaos. Då hade vi ingen förskoleplats och visste inte hur vi skulle göra. Som tur var kunde gammelmormor och gammelmorfar rycka in. 

Om ni hade haft möjlighet att ge föräldradagar till dem då, hade ni gjort det?

– Absolut! All ära till dem, liksom. 

Så funkar nya reglerna

Från och med 1 juli 2024 kan du föra över högst 45 av dina föräldrapenningdagar till någon som inte är din sambo eller barnets vårdnadshavare. Om du är ensam vårdnadshavare kan du föra över 90 dagar per barn.

Den du för över dagar till måste vara försäkrad i Sverige.

Hen får inte arbeta, söka arbete eller studera under tiden som hen får föräldrapenning.

Ersättningen som personen får baseras på hens egen sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Det betyder att vi räknar ut hens föräldrapenning utifrån hur mycket hen tjänar per år.

Även pensionärer och andra som inte har någon SGI kan få föräldrapenning.

Källa: Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!