I Sunnerstagropen är förberedelserna i full gång inför lördagens hinderloppstävling. Med spänstiga rörelser klättrar Erik Klockars upp på den gigantiska rishögen som kommer att utgöra ett av de 40 hindren i banan.
– Vi har försökt skapa ett hinderlopp som ska fungera för vanliga motionärer. Men det är klart, det kommer bli supertufft för alla som kör, säger Erik Klockars, som är en av arrangörerna bakom tävlingen Gropen Extreme.
Den drygt sex kilometer långa banan innehåller flera långa backar, rishögar att passera, armgång, vattenhinder och lergropar. Och som inte det vore nog har de hyrt in brandmän som ska spruta vatten på de tävlande. Puh. Vid de mest krävande hindren finns det dock alternativa vägar att ta.
– Alla kanske inte klarar armgång eller att ta sig upp för en fem meter hög vägg. Då får de göra andra hinder. Sen kommer vi också att ha en hinderbana för barn. Tanken är att det ska finnas många aktiviteter för att det ska bli kul för alla, både de som tittar och deltar, säger Erik Klockars.
Vill man ha naturupplevelser av det lite lugnare slaget och inte riskera att bli blöt av vare sig regn eller lera, rekommenderas en tur till tropiska växthuset. Här kan man vandra bland avokadoträd, köttätande växter och orkidéer i garanterat varmt väder.
– Man kan komma hit för att njuta av grönskan och inspireras inför odlingssäsongen. Det är också ett bra sätt att återhämta sig på efter valborgsfestligheterna, skrattar trädgårdsintendent Annika Vinnersten.
På söndag kommer hon hålla i en visning för allmänheten. Temat som är säsongens blommande växter och Annika Vinnersten är särskilt spänd på att visa upp rosenskärmen.
– Det är ett maffigt träd med jättestora blomställningar i cerise-rosa färg. Humlornas surr bildar en ljudfrekvens som får ståndarna att vibrera och släppa pollen – är det inte rätt sorts humla, släpps inget pollen.
Och den som vill lära sig mer om det här med blommor och bin, rent konkret, kan också bege sig till Biotopia. På lördag inleds deras helgåterkommande wokshop som i år fokuserar på stadsodling och "vilda grannar". Som besökare får man bland annat hälsa på hos de vilda grannarna, eller bina, som bor i stekelhotellet. Vid första anblick ser det ut som en redskapsbod, men när man kommer lite närmare syns små rödbruna bin flyga in och ut genom de små hålen i stockarna.
– De som kommer hit får göra en mindre variant av bamburör och ta med sig hem. Det är roligt för barnen att bygga ett bo, och faktiskt se att någon flyttar in, säger Maria Brandt, naturpedagog på Biotopiska.
Det lilla biboet kan man sedan hänga upp på balkongen eller i trädgården, för att på så sätt bidra till den biologiska mångfalden. Tillsammans med ett potentiellt bo får man också plantera fröer och ta med sig hem.
– Ibland känns det som att både vuxna och barn har glömt hur plantor ser ut. När man ser hur det växer, att det tar tid och att det krävs vatten får man en annan känsla för vad det är man äter.