Värmen stiger i EU-valstugorna

­- Gå och rösta. På oss eller någon annan. Huvudsaken är att ni röstar.Att få folk till vallokalen tycks vara det viktigaste uppdraget för de valarbetare som nu intagit centrala Uppsala.

Carl Lindberg informerar i en av valstugorna.

Carl Lindberg informerar i en av valstugorna.

Foto: Hans E Ericson

EU-val2009-05-13 16:30
EU-valskampanjen har smugit i gång i Uppsala. Sedan i lördags håller valstugorna öppet runt Stora Torget för att svara på frågor. Mestadels från skolklasser som jobbar med valtema just nu, men en och annan nyfiken väljare tittar också in för att få svar.

När UNT strax före lunchrusningen besöker torget för att ta temperaturen, 25 dagar före valdagen, är tre av alliansens valstugor tillbommade, liksom Vänsterpartiets. De två stora partierna har i stället sällskap av uppstickaren Piratpartiet i konkurrensen om väljarna.

Valarbetarna tar nu avstamp för att bräcka det knappa 40-procentiga valdeltagandet från valet 2004. Man tar för givet att det går. EU har större inflytande än någonsin över våra liv och budskapet är att vi ska rösta för att ge Sverige en röst i Bryssel.

Men att EU-valet är viktigt vet vi redan. Att klimatet, haven, brottsligheten och så vidare inte känner av några nationsgränser är väl bekant. En annan fråga är om det kommande valet känns spännande, kul och angeläget?

Det saknas kanske en nerv i valrörelsen. Medan Reinfeldt och Sahlin sluggar och hugger mot varandra sitter EU-parlamentets toppkandidater, S och M, i tv och säger att "jovisst röstar vi lika i många frågor" och att skillnaden blir tydligare mot andra länder än inom Sverige. Häri ligger kanske EU-valets största problem.

Moderaternas valledare Christian Sonnenstein håller också med om att det finns många likheter mellan de svenska partierna.
- Frågor som jämställdheten och offentlighetsprincipen för oss samman och då är det bra att vi kan samarbeta också.
- Men skillnaderna är också påtagliga. Det gäller inte minst inställningen till EU:s beskattningsrätt och de krav som förts fram, säger han.

Kollegan på andra sidan torget, Carl Lindberg, som lämnat Bälinge S-förening för att hjälpa till, fyller i:
- Det är i högsta grad viktigt att rösta åt vänster nu. När många EU-länder har konservativa regeringar och vår svenska modell med kollektivavtal är satt under press behövs den rösten, säger han.

Frågorna vid valstugorna handlar om allt från skolbarnens raka "varför ska vi rösta på er?" till djupa diskussioner om frihandel, jordbrukspolitik och miljö. Carl Lindberg säger sig ha mött en stor medvetenhet om det kommande valet.
- Vi har jobbat med dörrknackning också och jag måste säga att jag blivit glatt överraskad över engagemanget jag mött.

En som tagit partiernas budskap om valets vikt på allvar är Paula Bieler från Uppsala. Hon tar sig tid att titta i broschyrer, ställa frågor till valarbetarna, lyssna och ställa följdfrågor.
- Jag tycker att det är ett stort val och jag tänker självklart rösta. Direktiven från EU rör oss alla även om många ännu inte blivit medvetna om det. Nu ska jag ta reda på vad partierna tänker göra om de vinner, säger hon.

Nu är det definitivt lunchtid och även Centerpartiet har slagit upp portarna. Temperaturen stiger ytterligare något.
FAKTA
Förtidsröstning


Man behöver inte vänta till valdagen med att rösta. Förtidsröstningen börjar den 20 maj och pågår till och med valdagen den 7 juni, då även alla ordinarie vallokaler är öppna.

Den som inte kan rösta i sin vallokal på valdagen kan rösta i förtid i en röstningslokal. Det går att förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst i hela landet. Det är kommunen som bestämmer vilka lokaler som ska ha förtidsröstning.
För att förtidsrösta måste man ha med sig både id-handling och röstkort.

Alla kommuner har ett antal röstningsställen, i till exempel Uppsala 24 stycken, mestadels bibliotek. Valmyndigheten har alla röstningslokalers namn, adress och öppettider på www.val.se/val/ep2009

Europaparlamentet
Sedan 1979 har Europaparlamentets ledamöter tillsatts genom allmänna och direkta val i alla medlemsländer. Valen hålls i medlemsländerna under en gemensam vecka i maj/ juni. Ledamöterna väljs för en period av fem år. I takt med att EU har utvidgats med fler medlemsländer har antalet ledamöter ökat. Vid valet i juni 2004 valdes 732 ledamöter, varav 19 valdes i Sverige. I och med Bulgarien och Rumäniens inträde 2007 utökades antalet ledamöter till 785. Nästa val till Europaparlamentet kommer att hållas i medlemsländerna 4-7 juni 2009.

Efter resultatet i det senaste valet till Europaparlamentet i juni 2004 delas ledamöterna in i sju partigrupper efter politisk tillhörighet. Varje partigrupp består av nationella partier. Om Lissabonfördraget godkänns får Sverige en 20:e parlamentsledamot.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!