Till toppolitiken i Bryssel på väljarnas kryss

I Europaparlamentsvalet får personvalet mycket större genomslag än i riksdagsvalet. Förra gången kryssade Anna Hedh (S), född och uppvuxen i Uppsala, sig upp från plats 31 rakt in i Europas parlament. Hon gick från okänd kommunpolitiker till långa arbetsdagar i händelsernas centrum.

Foto: Anja Sahlberg

EU-val2009-03-22 07:00
Egentligen var den 13 juni 2004 en dag som alla andra för Anna Hedh. Hon var då oppositionsråd i Mörbylånga och arbetade halvtid på ett boende för autistiska barn.
- Jag jobbade natt och åkte som vanligt hem på morgonen för att sova några timmar.

Det var inte förrän hennes man kom in och väckte henne på förmiddagen som hon förstod att det inte var en vanlig dag. Journalisterna stod på kö utanför huset för att få en intervju med kommunpolitikern som skrivit svensk historia.
- Jag hade inte en tanke på att jag skulle väljas in i Europaparlamentet. Det var helt enkelt inte realistiskt att tro att så många skulle ta en valsedel, vända på den och kryssa för namnet Anna Hedh på plats nummer 31. Jag är ett levande bevis på att det faktiskt gör skillnad att folk röstar, säger hon och skrattar.
Från sitt arbetsrum i parlamentsbyggnaden "Louise Weiss" i Strasbourg har hon utsikt över en stor del av staden som av fransmän kallas Europas hjärta. Klockan är strax efter tio och morgonsolen letar sig in på kontoret.

Sedan den där junidagen för snart fem år sedan har mycket ändrats i Anna Hedhs liv. Klivet in i Europapolitiken är stort, men socialdemokraten från Uppsala tvekade aldrig att tacka ja.
- Det skulle jag aldrig kunna göra mot alla väljare som faktiskt vänt på valsedeln och kryssat för mitt namn, säger Anna Hedh som ironiskt nog kom in i parlamentet på grund av sin öppna kritik av EU.
Vis av snart fem års erfarenhet i parlamentet, har Anna Hedh valt ut ett antal politiska hjärtefrågor som hon försöker driva hårt. Konsument- och jämställdhetsfrågor står högst på agendan. Och alkoholpolitik.
- Det tog ett tag att landa. I början ville jag ägna tid åt allt, men efter ett tag inser man att man gör bäst i att välja ut ett par viktiga frågor och driva de hårt.

Strax före socialdemokraternas omröstningsmöte skiljs vi åt.
Klockan två, när möten, omröstning, presskonferenser och en snabb lunch är avklarade, träffas vi igen i parlamentarikernas kafé bredvid plenisalen.
Över en fika, bestående av en stor kaffe och cheesecake, talar Anna Hedh om mansdominans och fördomar.
- En stor majoritet av ledamöterna är män och många har en omodern syn på kvinnans roll och plats i samhället. Det finns kollegor som på fullt allvar säger att "kvinnan är av det svagare släktet" och hennes plats är i hemmet, säger Anna Hedh.
Som ung kvinna, utan erfarenhet av riksdagsarbete, har det inte varit helt oproblematiskt att ta plats och göra sig hörd i parlamentet.
- Männen glider mer och eventuell kritik rinner snabbt av dem. Vi kvinnor har hela tiden familjen i tankarna. Vi måste nog jobba hårdare för att komma fram.

Fördomarna är många. Inte bara bland manliga kollegor i parlamentet, utan också bland kvinnor i hemkommunen.
- "Jaså, du är hemma och hälsar på" eller "stackars din man som får ta allt ansvar för barnen" kan de säga när vi ses på stan.
Anna Hedh suckar. Även journalisterna stirrar sig blinda på hennes familjesituation, säger hon.
- De undrar ständigt hur det går att vara parlamentariker och trebarnsmamma. Samma fråga ställs aldrig till mina manliga kollegor som har barn, de får 100 procent utrymme för sitt politiska budskap.
Det börjar skymma utanför, men än är det långt kvar av arbetsdagen. Både frågor som kan tyckas små, som handel med sälskinn, och tunga utrikesfrågor ska diskuteras under kvällen.
Att göra karriär i Europapolitiken har sitt pris. Inte minst det sociala livet blir lidande.
- Jag har nog aldrig varit så ensam som under de här fem åren. Det är en extrem arbetsbörda och det är kallt på toppen. Jag och en dansk kollega i min ålder, som också har barn, försöker hålla ihop. När jag väl är hemma vill jag umgås med familjen och orkar inte med så mycket sociala kontakter. Man blir ensam dubbelt upp.

Ändå ställer Anna Hedh upp till omval.
- Det är en ynnest att kunna vara med och påverka, jag vill se resultaten av mitt arbete. Det skulle vara frustrerande att sluta nu.




En dag i Europaparlamentet i Strasbourg med Anna Hedh

06.30
Vaknar. Gör sig i ordning, äter frukost på hotellet. Läser samtidigt på inför dagen.

08.00
En bil hämtar på hotellet och kör till parlamentet.

08.15
Går till arbetsrummet. Ringer först och främst hem för att veta att allt är bra med familjen.
Går igenom post och mejl. Förbereder frågor som det ska röstas om under dagen. Kollar nya ändringsförslag och kompromisser som gjorts under natten.
Skriver krönikor och artiklar. Bokar resor.

11.30
Omröstningsmöte med alla svenska socialdemokratiska parlamentariker.

12.00
Omröstning i plenisalen. Kan ta 40 minuter till 2 timmar, beroende på vad man röstar om.

13.00
Hinner i bästa fall äta en snabb lunch.

13.30
De svenska socialdemokraterna har pressträff. Oftast få svenska journalister, "TT brukar komma".

14.00
Arbetar på kontoret på sjunde våningen. Förbereder utskottsfrågor (Anna Hedh sitter i utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd).

16.00
Working group. Alla europeiska socialdemokrater i inre marknadsutskottet träffas. Aktuellt just nu är onlinespel och handel med sälprodukter.

18.30
Gruppmöte. 220 europeiska socialdemokrater träffas och går igenom viktiga frågor, ofta handlar det om utrikesfrågor och frågor som rör mänskliga rättigheter. Aktuell fråga just nu är upphovsrätten.

19.30
Ringer hem och säger god natt till yngsta dottern som är sju år.

21.00
Tillbaka till arbetsrummet efter mötets slut. Samlar ihop papper och läser på inför nästa dag. Uppdaterar sin facebook- och twittersida.

22.00
Tillbaka på hotellet. Har oftast inte hunnit äta middag. Äter en "tarte flambée" (som en pizza, men på tunnbröd) på rummet.

23.40
Ställer väckarklockan inför morgondagen. Läser något kapitel om orken finns.
PERSONLIGT
Anna Hedh

Ålder: 42 år i mars
Bor: född och uppväxt i Uppsala, bor i Mörbylånga på södra Öland
Fritid: Skönlitteratur för att "komma bort". Barnens intressen har blivit Annas intressen.
Drivkraft: Att göra det bättre för de som har det svårt. Rättvisa och solidaritet.
Blir glad av: barnskratt
Blir arg av: våld och orättvisa
Dröm: att bli barnmorska (tror att hon kommer att förverkliga denna dröm när hon gjort sitt i Europaparlamentet, "kunde mamma bli läkare vid 42 års ålder så kan jag")
En bra parlamentariker: ska vara ödmjuk och kunna känna av "folket" och ha folket med sig

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!