"Stolt över vad jag gjort"
Margot Wallström är i ropet. Hon har hyllat den borgerliga regeringens insatser i EU, hennes resultat som kommissionär har dömts som misslyckade - och på fredagen tog hon emot pris av Göteborgs nation i Uppsala för arbetet med demokratisering och åsiktsfrihet inom EU.
Foto: Rolf Hamilton
Har du misslyckats?
- Man får både ris och ros. Jag är stolt över vad jag har gjort och tycker att vi åstadkommit saker som ökar demokratiseringen. Det är att hårdra det att säga att jag misslyckats. Men jag är inte nöjd, demokratin måste erövras hela tiden.
Hur ser du på efterspelet till ditt beröm av Fredrik Reinfeldt?
- Frestelsen att använda sådana här uttalanden blir större för medierna ju närmare vi kommer ett riksdagsval. Jag rankar inte olika regeringar, utan har som kommissionär kommenterat de kontakter vi haft med svenska regeringen. Mona Sahlin har inte nämnts av mig, och ingen ska tvivla på min politiska tillhörighet. Jag och Mona har pratats vid om det här.
Om en månad väntar val till EU-parlamentet. Varför ska jag gå och rösta?
- Därför att parlamentet beslutar om vardagsfrågor som berör dig och mig. Och så ska du rösta för demokratins skull.
Det svenska valdeltagandet stannade på bara 38 procent i förra valet. Vilka är det som är lata, väljarna, EU som inte reformeras, eller politikerna på hemmaplan som inte kampanjar tillräckligt?
- Alla måste ta sin del av ansvaret, men det går inte att återkomma till EU bara inför parlamentsvalen. Det är ett problem i hela Europa att det saknas en europeisk politisk kultur.
Nu har du fått pris av Göteborgs nation för att ha minskat gapet mellan EU och dess medborgare. Vad har du gjort för att minska det?
- Nästa vecka har vi för första gången ett medborgartoppmöte i Bryssel, där medborgare träffar kommissionens och parlamentets ordföranden. Vi har satsat på moderna kanaler som Youtube och Debate Europe på internet, vi har försökt formulera oss på ett mer begripligt sätt och förankra våra beslut bättre. Det är förändringar som inte alltid är lika tydliga som ny lagstiftning, men som sakta men säkert för oss i rätt riktning.
Den ledarstil du tog med dig till EU har beskrivits som totalt annorlunda mot den gängse. Har du under dina tio år i Bryssel fått andra att ta efter?
- Jag sparkade av mig skorna och gick i strumplästen ibland, och införde en platt organisation där alla i laget tog ansvar. EU är mycket hierarkiskt och jag hoppas att jag har påverkat andra.
Du är en mycket populär person, med högt förtroende i olika mätningar. Varför?
- Det cyniska svaret är att det nog beror på att jag i Bryssel är på så långt avstånd från Sverige. Men det är så klart väldigt roligt, och innebär ett stort förtroende. Jag brinner för det jag arbetar med, är orädd och vill lyssna, och hoppas att populariteten beror på trovärdighet. Om jag förvandlas till en skitstövel vill jag att någon säger ifrån. Stöddiga snobbar finns det alldeles för många av.
I sommar tar Sverige över ordförandeskapet för EU. Vad ger du för råd till Fredrik Reinfeldt?
- Det är en svårt tid med ny kommission och nytt parlament och med ett nytt EU-fördrag. Det kommer att kräva väldigt mycket av Sverige, som måste samarbeta med kommissionen, fokusera på det viktigaste, och bygga allianser.
Du slutar själv som kommissionär i höst. Vad gör du sedan?
- Det vet jag inte. Jag ska ta en tankepaus och hoppas sedan att hitta ett bra jobb. Men jag längtar inte efter rampljuset, det blir bara jobbigare och jobbigare.
Du skänker de 75 000 kronorna i prispengar till Reportrar utan gränser, och nämnde i ditt tacktal situationen för Dawit Isaak, svensk journalist utan rättegång som sitter fängslad i Eritrea. Har Sverige gjort tillräckligt för att få honom fri?
- Det är jättesvårt att säga. Men viktigt är att Sverige och EU fortsätter att hålla ångan i frågan uppe.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!