Mattias Bjärnemalm (PP)
30 år, från Uppsala, statsvetare, kandiderar till EU-parlamentet på Piratpartiets tredje plats.
- Frågan om reglering kontra frihet på nätet. Datalagringsdirektivet återkommer under hösten, Ipred 2 är uppe för diskussion och vi kan vara väldigt säkra på att lobbyn kommer att trycka på för fler regleringar av det fria nätet de kommande åren.
Vilka frågor är viktigast för dig att driva?
- Skyddet av demokratiska fundament som yttrandefrihet, åsiktsfrihet, rättssäkerhet och skydd av den personliga integriteten, framför allt hur dessa rättigheter kan värnas på ett fritt och öppet internet. Sedan också reformering av upphovsrätten så att ickekommersiell användning av upphovsrättsskyddat material får ett undantag från upphovsrätten. Det skulle lösa konflikten kring fildelning och det skulle säkerställa att ideella organisationer och statliga institutioner som universiteten får tillgång och kan använda sig av den kunskap som finns i samhället.
Hur ska fler förmås att rösta i EU-valet?
- Här har de gamla partierna en stor skuld, dels genom att de genom betydligt mindre omfattande valkampanjer tydligt signalerar att det är ett mindre viktigt val, och dels genom att de ofta tar upp frågor i debatten som parlamentet inte har på sitt bord att besluta om. Jag tror personligen att Piratpartiets intåg på den politiska arenan kommer öka deltagandet.
Ska EU utökas med fler länder?
- Det är en svår fråga som det inte går att ställa ett enkelt svar på. Det finns kriterier för hur ett land kan bli medlem (de så kallade Köpenhamnskriterierna), men EU har redan växtvärk av den senaste utökningen.
Drygt 40 procent av EUs budget eller runt 500 miljarder kronor per år går till jordbrukssubventioner. Är det rimligt?
- Jag har svårt att se att någon svensk anser att EU:s jordbrukssubventioner är rimliga. Men ändå så driver ett antal partier på för Lissabonfördraget som cementerar jordbrukspolitiken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!