Lägre avkastningskrav ger billigare fjärrvämre i Västerås

Fjärrvärmepriserna varierar som synes kraftigt. I vissa fall kan man dra nytta av billig spillvärme, vilket förklarar att Luleå har Sveriges lägsta fjärrvärmepriser. Men sådana skillnader förklarar inte varför priset i Uppsala är 39,5 procent högre än i Västerås.

EU-val2009-11-06 21:02
UNT ringer upp Anders Ericsson, värmechef vid Mälarenergi, Västerås kommunala energibolag, för att ta reda på orsaken till deras låga priser.
@3c Text fråga:Har ni satt av för lite för kommande investeringar?
- Nej, de senaste åren har genererat en god avkastning och vi har kunnat höja vår soliditet. Vi kommer snart att behöva investera i ett nytt värmeverk. Och då kanske vi inte kan ha riktigt så låga priser som vi har i dag. Men inte långt därifrån.

I stället säger han att ägar­direktivet är avgörande för prissättningen. Västerås kommun kräver att energibolaget ska ge en avkastning på 5 procent på totalt kapital, vilket är lägre än det Vattenfall kräver för anläggningen i Uppsala. Och priset är därför mer en spegling av kostnaderna i bolaget i förhållande till avkastningskravet än kostnaden för att skaffa alternativ uppvärmning till sitt hus.
- Alternativen ser vi till att hålla­ oss en bit ifrån, säger Anders Erics­son.
Dessutom producerar man i kraftvärmeverket i Västerås mycket mer elektricitet än i Uppsala, vilket hjälper till att hålla ner kostnaderna för fjärrvärmen.

Nästa investering för Mälarenergi innebär att man, liksom i Uppsala, kommer att börja elda sopor, och inte bara torv och flis. Det kommer också att påverka tillgången på eldningsbara sopor hos Vattenfall i Uppsala, dit västeråsarnas sopor i dag körs för att eldas upp.
- Sopförbränning kommer på sikt att hålla n ere kostnaderna. Men konkurrensen om soporna är hård och de avfallsvolymer som finns i Västerås räcker inte till energibehovet säger Anders Ericsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!