Krisen kan locka fler till valurnan

Den ekonomiska krisen kommer att få fler att gå till vallokalen än i tidigare EU-val. Det tror statsvetaren Sverker Gustavsson vid Uppsala universitet.

Rösta måste man göra hur gammal man än är. Inte för att jag tror att en röst hjälper, men kanske om alla röstar på samma sak, säger Tyra Yngwe.

Rösta måste man göra hur gammal man än är. Inte för att jag tror att en röst hjälper, men kanske om alla röstar på samma sak, säger Tyra Yngwe.

Foto: Björn Ullhagen

EU-val2009-02-28 08:00
Valet till Europaparlamentet äger rum söndagen den 7 juni.
Knappt 38 procent av svenskarna röstade i förra EU-parlamentsvalet 2004. Frågan är om intresset ökat eller minskat sedan dess.
Sverker Gustavsson tror att ekonomiska kristider kan hjälpa till att höja valdeltagandet.
- Folk blir oroliga. Det borde leda till ett större intresse för alla val.
Svenskar är långt ifrån ensamma om att strunta i EU-parlamentsvalet. Valdeltagandet i EU-länderna har minskat, från 63 procent år 1979 till 46 procent 2004.

- Att valdeltagandet varit så lågt i Sverige beror på att folk blandar samman sin skepsis mot EU med frågan om deras röst gör skillnad, säger Sverker Gustavsson.
@3b Text ojämn ui:I det senaste valet deltog en femtedel av polackerna. I Slovakien deltog 17 procent och i Slovenien en tredjedel av de röstberättigade. Högst siffror hade Belgien med över 90 procents deltagande, men där kan det vara förenat med böter att inte rösta.
- 90 procents deltagande beror antagligen på att det är en obligatorisk röstning. Det kan inte bero på entusiasm i alla fall, säger Sverker Gustavsson.
Han tycker personligen att det är konstigt att intresset för EU-parlamentsvalet är så lågt i Sverige.

- Folk gör en felbedömning när de inte intresserar sig för EU-valet. Frågorna spelar ju en väldigt stor roll. Det handlar om hur unionen styrs och framför allt blir man påverkad. Man kan inte protestera mot EU genom att inte rösta.
Sverker Gustavsson tycker att valdeltagandet i Sverige borde ligga kring 60-80 procent.
- Går det upp med fem procent i årets val så är det inte illa.
@3a Text ui:Sverker Gustavssons gissning kan slå in. Enligt en EU-barometerundersökning tänker 41 procent av svenskarna rösta i valet. 22 procent känner sig välinformerade om EU-parlamentet, enligt undersökningen som presenterats av TNS-gallup. Men enligt undersökningen uppger en majoritet att de inte är intresserade av Europavalet.

Den som vill sätta sig in i valet kan liksom i riksdagsvalet koncentera sig på vilken ideologi man föredrar.
- Det är en helt vanlig höger- och vänsterpolitik. Som rationell väljare ska man tänka på vad man har för uppfattning; ska det vara mer restriktioner på marknaden eller en friare marknad?
I Uppsala län deltog 38,5 procent i EU-parlamentsvalet 2004. Uppsala hade det högsta valdeltagandet med 42 procent. Lägst var deltagandet i Östhammar: knappt 32 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!