Kända dragplåster vapen i kampanjerna

Med en vecka kvar till valdagen trappas valkampanjerna upp. Toppkandidaterna turnerar land och rike runt för att ragga röster - gärna med ett känt ansikte som dragplåster. Kända namn ska göra mer okända kandidaters budskap kända.

Nyamko Sabuni och Thomas Bodström har fullt upp inför EU-valet.

Nyamko Sabuni och Thomas Bodström har fullt upp inför EU-valet.

Foto: Rolf Hamilton

EU-val2009-05-31 07:00
Onsdag 14.08
Säpovakten har redan varit på plats ett tag. Han har kontrollerat Diskrimineringsbyråns lokaler där Nyamko Sabuni, Cecilia Wikström och representanter från byrån strax ska ha möte. Åtta minuter över två svänger ministerns bil upp på parkeringen. Nyamko Sabuni kliver ut, tätt följd av pressekreterare och ytterligare två vakter. Några minuter senare kommer Cecilia Wikström gående. Kramar utbyts.
Det är drygt en vecka kvar till valet till Europaparlamentet och Folkpartiets Uppsalakandidat Cecilia Wikström har dragit fram sitt trumfkort - Integration- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Att använda nationella politiker som draghjälp inför valet har blivit populärt.
- Det var faktiskt hon som bad att få komma. Det är viktigt för oss som är gamla kompisar och kolleger och det är alltid roligt att vara två, säger Cecilia Wikström.
- Vi ställer upp för varandra. För oss statsråd som inte måste kandidera är det viktigt att stötta våra toppkandidater, säger Nyamko Sabuni.
Hon har länge velat besöka Diskrimineringsbyrån i Uppsala och nu kan hon kombinera besöket med att hjälpa Cecilia Wikström. Efter kaffe och chokladbiskvier på Diskrimineringsbyrån bär det av till dagens andra stopp - Stora Torget.

Onsdag 15.15
En handfull människor har samlats utanför Folkpartiets valstuga på Stora Torget. Kortegen anländer och efter en kort presentation börjar Nyamko Sabuni mingla bland besökarna och det är många som vill ställa frågor, både till henne och Cecilia Wikström. De flesta i folksamlingen är i övre medelåldern men några yngre förstagångsväljare har också hittat hit. Sean Madeon och hans vänner har fått i uppgift av skolan att samla material om de olika partierna för att lära sig mer inför valet. Han är osäker på om Nyamko Sabunis gästspel lockar fler att rösta.

- För mig gör det inte ett dugg. Jag tror inte att alla vet vem det är, men kanske att en del kommer hit och lyssnar för att det är ett känt ansikte, säger Sean Madeon.
Nyamko Sabuni är av en annan åsikt. Ju fler statsråd som engagerar sig desto bättre.
- Det betyder jättemycket. Jag hoppas ju att fler vaknar till och förstår att det är viktigt att rösta, säger hon.
Efter cirka en halvtimme börjar regndroppar bryta igenom den blå himlen. Folk skingrar sig långsamt men en och annan står kvar och konverserar med folkpartisterna.

En stadsbuss stannar till alldeles bakom valstugan och busschauffören kommer ut. "Vems bil är det här?" ropar hon till folksamlingen och syftar på ministerns bil som står parkerad på torget. Efter lite väntan får hon till sist hjälp av två poliser att komma runt den parkerade bilen.
Uppsalabesöket är slut för idag för Nyamko Sabunis del. Nu hon ska tillbaka till Stockholm, men Cecilia Wikström fortsätter att kampanja - på kvällen ska hon knacka dörr i Luthagen.

Onsdag 16.47
Runt ett avlångt bord inne på Uppsalahems lokalkontor i Gottsunda sitter Thomas Bodström. Han tar den sista tuggan på ett äpple samtidigt som mötet med Uppsalahems anställda förklaras avslutat. De har diskuterat EU och trygghet i boendet. Men innan Thomas Boström beger sig till nästa möte, med hyresgästföreningens representanter är det en av killarna runt bordet som har en fråga.
- Är du med på personvalsedlarna?
Thomas Bodström förklarar att han jobbar i riksdagen och inte är med och kandiderar. Samtidigt får han tillfälle att berätta om en person som man faktiskt kan rösta på - Ardalan Shekarabi. Och han har pluggat i Uppsala.

Onsdag 16.55
Solen kikar fram igen efter den tidigare regnskuren. Det är fortfarande blött på marken när Thomas Bodström och hans partikollega Andrine Winther börjar sin promenad bort mot hyresgästföreningens lokal några kvarter därifrån. Thomas Bodström tycker att det är viktigt att han och andra politiker åker ut och pratar om EU med folk.
- Om inte vi är ute skulle det bli en konstig bild. Jag är ute varje dag. Men jag vill inte övervärdera min egen insats, säger han och skrattar.

Det är inte mycket folk ute i bostadsområdet. Några flickor stannar en bit ifrån och sneglar lite nyfiket åt Thomas Bodströms håll men ingen kommer fram och pratar. Ändå tycker Thomas Bodström att det är stor skillnad mot innan valet 2004.
- Det känns annorlunda än 2004, jag tror att det blir ett högre valdeltagande. Förut fick jag frågor om "varför ska jag rösta". Nu frågar de "varför ska jag rösta på det partiet", säger han.
Bakom några buskar skymtar hyresgästföreningens lokal. Den korta promenaden har lett fram till sin slutdestination.

Onsdag 17.10
Det finns inga nycklar till föreningslokalen. Anette Wall och Maud Hagberg, som sitter i föreningsstyrelsen i hyresrättsföreningen i Gottsunda står utanför och tar emot sin besökare. Tanken var att de ska sitta inne i föreningslokalen men det är låst och någon har glömt nycklarna. Thomas Bodström säger att han gärna står, så Anette Wall och Maud Hagberg ställer sina frågor på plats.
- Det där är EU-frågor också, har ni tänkt på det? Vi är ute och kampanjar...

Andrine Winther glider smidigt in på EU-valet och Thomas Bodström hakar på.
- Om man vill ha förändring gäller det att få in de partierna. Se till att folk går och röstar. Primärt är att de röstar - och helst på socialdemokraterna, säger han.
Att de nationella politikerna är ute och kampanjar tycker både Anette Wall och Maud Hagberg är bra. Det är viktigt att de kommer ut bland folk.

- "Kändisar" som kommer ut ger mer, säger Anette Wall.
Maud Hagberg håller med:
- Människor ser att de har varit här och tittat på deras bostadsområde. Det är otroligt viktigt. Det är fler som har sett Thomas Bodström än en lokal politiker. Det är rysligt stort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!