Jubel på Piratpartiets valvaka i Uppsala

Jubel, applåder, knutna nävar. På piratpartiets valvaka på Red room Sportsbar i Uppsala går det inte att ta miste på glädjen när SVT:s vallokalsundersökning presenteras och visar staplar där partiet får 7,4 procent av rösterna.

Foto: Patrik Lundin

EU-val2009-06-08 00:13
Uppsala är en stor piratstad, som universitetsstäderna är, och partiet har 1200 medlemmar här. Två av dem är partisekreteraren Mårten Fjellström och partistyrelseledamoten Mikael Nilsson
- Att vi får ett mandat är säkrat, nu handlar det om vi ska få två, säger de med en mun.
När jag talat klart med dem ser jag hur Mikael Nilsson knyter nävarna, spänner armarna, pustar ut och ler åt sin partikamrat.
En stund senare kommer mer detaljer på storbilden. Piratpartiet är enligt samma prognos Sveriges största ungdomsparti, med hela 20 procent av rösterna bland de under 30. Jubel och applåder igen. Nu ännu högre. På valvakan i Uppsala verkar maxåldern vara just 30.
- Vi är framtidens parti, säger Mattias Bjärnemalm, som säger att han är rörd.

Han har ett personligt intresse av valframgången eftersom han står som tredje namn på listan, och har en teoretisk chans att ta plats i Bryssel, men då krävs minst fem, sex procent till. Förtidsrösterna syns inte alls i prognosen från vallokalerna, och där kan partiet hämta fler röster, tror han.
- Men det viktiga är att vi kommer in i parlamentet och kan etablera oss, säger Mattias Bjärnemalm, som förra året var vice ordförande i Uppsala studentkår.
Förutom att medelåldern är låg är det också slående, men inte förvånande att så få på valvakan är kvinnor. Partiet består till 85 procent av män. En av kvinnorna är Victoria Westberg, ordförande i ungpiraterna i Uppsala.
- Med den framgång vi verkar få tror jag att många att inser att vi är ett allmänt parti, och inte bara ett för killar som spelar dataspel. Då kommer också kvinnorna. Det här känns underbart, säger hon.

Piratpartiets framgångar förklaras av medlemmarna på valvakan av debatterna om Ipred, FRA och Pirate bay, debatter som handlat om modern informationsspridning och kommunikation. Men, frågar jag, hur ser ni på kritiken att ni är ett enfrågeparti som nu ska ta plats i parlamentet och ha åsikter om arbetsmarknad, migrationspolitik och klimatfrågor?
- Vi står också för demokrati, och demokrati kan aldrig bara vara en fråga, säger Mattias Bjärnemalm.
Allra mest uppåt i lokalen verkar Johannes Åman Pohjola vara. Han är så kallad kommunledare i Uppsala och verkar vara den som håller i trådarna under valvakan, skruvar upp ljudet på tv:n och drar i gång applåderna.
- Inget är spikat, men vi har planer på att delta i kommunvalet nästa år, avslöjar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!