Högt valdeltagande förvånar inte statsvetare

Uppsala läns rekordhöga valdeltagande i söndagens EU-val förvånar inte Sverker Gustavsson, statsvetare vid Uppsala universitet.- Nej, siffrorna återspeglar den sociala strukturen och utbildningsnivån i regionen, säger han.

EU-val2009-06-08 11:18
I länet röstade 46,4 procent av de röstberättigade, i Uppsala kommun hela 51,2 procent, nästan tio procentenheter mer än för fem år sedan. I partisympatier avviker Uppsala genom större stöd till Folkpartiet, Miljöpartiet och Piratpartiet och mindre till Socialdemokraterna.
- Det ser ut som det brukar göra här, med många ungdomar och en stark tradition för Folkpartiet, säger Sverker Gustavsson.

Generellt ökar alltså valdeltagandet i Sverige, medan det går tillbaka i övriga Europa. Sverker Gustavsson ser framför allt två förklaringar: Stor uppmärksamhet kring integritetsfrågor och efterspelet till ett lettiskt skolbygge i Vaxholm.
- Lavaldomen och diskussionerna kring den visade för många att EU är viktigt. Rättegången om Pirate Bay har fört upp de frågorna på dagordningen.
- Min gissning är att många som röstade på Piratpartiet inte hade röstat annars, det får nu undersökas närmare efter valresultatet, säger Sverker Gustavsson.

Uppgången i valdeltagandet sker dock från en mycket låg nivå, konstaterar han, och säger att de etablerade partierna har Piratpartiet att tacka för mycket den här gången.
- De svenska partierna har kommit undan med blotta förskräckelsen. Om inte Piratpartiet funnits hade dels valdeltagandet blivit lägre, dels hade sannolikt också Sverigedemokraterna tagit plats i EU-parlamentet, ett betydligt mindre rumsrent alternativ.
- Den övergripande bilden av parlamentet ser mörkare ut. Antalet ledamöter som företräder udda, och mer eller mindre ruskiga, partier är nu nästan 100, säger Sverker Gustavsson.
Personinslaget är större i EU-valet, säger han, men tillmäts större betydelse i medierna än vad det får i parlamentet, säger han.
- I rapporteringen får personerna stor betydelse, för väljarna innebär det mest en chans att ändra ordningen på partiernas listor. Väl i parlamentet måste ledamoten anpassa sig till partiet och gruppen och vem som sitter där blir mindre viktigt.

För statsvetaren är EU-valet ett exempel på ett allt vanligare åskådarperspektiv i samhället. Han jämför med idrotten.
- Vi sitter hellre i soffan och ser vad som händer än att delta och vara på plats, säger Sverker Gustavsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!