EU-debatt utan bataljer

De politiska skiljelinjerna var få när Miljöpartiet och Piratpartiet möttes på fredagskvällen i Uppsala för debatt om fildelning, nätfrihet och övervakning.

Miljöpartiets Carl Schlyter (t v) och Piratpartiets Mattias Bjärnemalm talade om nätfrihet i Uppsala. Hanna Strandberg ledde debatten.

Miljöpartiets Carl Schlyter (t v) och Piratpartiets Mattias Bjärnemalm talade om nätfrihet i Uppsala. Hanna Strandberg ledde debatten.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

EU-val2009-05-29 21:09
Lägga EU-rösten på ett etablerat parti som redan har plats i Bryssel, eller satsa på nykomlingen som vill bli tändvätska i striden om användningen av nätet? Det var några av de frågor som diskuterades.

När de båda debattörerna Carl Schlyter (MP) och Mattias Bjärnemalm, Piratpartiet, efter en dryg timmes diskussion fick chans att fyra av sina bästa argument för att få åhörarnas röster i EU-valet 7 juni var det knappast skillnader i åsikter eller sakfrågor som lyftes fram.
Carl Schlyter, pekade i stället på att de gröna redan har plats i parlamentet, med resurser att driva på om integritet och internet, samtidigt som kärnfrågan, miljön, värnas.
Mer än så snuddade han inte vid den kritik som andra partier brukar avlossa tidigt mot Piratpartiet - att de enbart driver frågor inom ett ämnesområde, men är ett oskrivet blad i övrigt.
- Våra väljare får en helhetspolitik på köpet, sammanfattade Carl Schlyter.

Mattias Bjärnemalm, som är Piratpartiets tredjenamn på listan, talade för sin del om den avgörande roll som nykomlingen kan spela i parlamentet. Det skulle tvinga in andra partier i debatten om fildelning, datalagar och internetanvändning betonade han:
- Precis som när Miljöpartiet kom in i riksdagen och tvingade partierna att ställa frågor om miljön. Det skulle vara ett enormt symbolvärde att lilla Sverige skickar pirater till Bryssel, avrundade Mattias Bjärnemalm sitt anförande.
Innan dess hade de 20-talet åhörarna på Uplands nation - kvällsdebatten fick en tung utmanare i den sommar som på fredagen utbröt på gator och torg - bjudits på en snabbkryssning i det ämne som blivit hårdvara för vissa partier sedan senaste EU-valet. Avstängning från nätet, varumärkesskydd, datalagar och Ipred var några av stationerna.

Dagens upphovsrätt blev snabbt en gemensam motståndare för debattörerna. Miljöpartiets Carl Schlyter beskrev den som ett privat monopol med statligt skydd, krävde reformer och påminde om att teknisk utveckling alltid upplevts som hot mot upphovsrätten. Hans idé för att ersätta kulturutövare som ser sina verk ila fritt på nätet var en reklamskatt. Reklam är "mental förorening" och bör beskattas lika väl som utsläpp från bilar och fabriker, löd argumentet.
Piratpartiets Mattias Bjärnemalm förklarade att den som skapar populär kultur alltid kommer att hitta möjligheter att livnära sig och antydde ett möjligt samhällsstöd. Båda var emellertid överens om att dagens upphovsrätt inte har mycket att bidra med till konstnärers, författares eller andra kreatörers överlevnad.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!