Ett kastspö, belgisk chokladtryffel, en kameraväska, fortfarande gröna ekologiska bananer, duschkräm och en pumpa är några av Andreas Jakobssons senaste dumpstringsfynd. De står prydligt uppradade på den inglasade balkongen.
– Jag har 30 dumpstrade burkar löjrom i frysen, berättar Andreas Jakobsson som varje vecka drar på sig pannlampa och plasthandskar och ger sig ut i natten för att dyka i matbutikers soprum efter slängda men fullt dugliga varor. Det började när han av nyfikenhet följde med en kompis på en dumpstringstur en natt för några år sedan. Det blev en ögonöppnare.
– Jag trodde ju att maten slängdes för att den var dålig – man tror ju det, men så var det inte alls. 80–90 procent av det som slängs är lika fint som de varor som finns i affären. Det var så absurt hela grejen.
LÄS MER: Han räddar mat i nya tv-serien
LÄS MER: "Ingen dumpstrar för den goda luktens skull" (2014)
I två år levde Andreas enbart på slängd mat vilket resulterade i boken ”Svinnlandet” 2015. I dag föreläser han på skolor, restauranger och företag om hur de kan minska miljöpåverkan och kostnader genom att dra ned på matsvinnet.
Hållbarhetstänket är även närvarande i Andreas hem. Han bor i en hyrestrea i Uppsala tillsammans med sambo, två barn och två väldigt extroverta katter. En blommig skärmlampa hänger i halltaket, vid teven står en dumpstrad gammaldags resväska – precis den sorten som inredningsvurmande individer gärna instagrammar.
De flesta möblerna i hemmet, förutom sängarna, är ärvda, begagnade eller dumpstrade och upprustade. De stora bokhyllorna som dominerar vardagsrummet är begagnade och ommålade, i dem residerar flera dumpstrade böcker.
Tvååriga dottern My leker glatt med två dumpstrade leksaksbilar och en mjukiszebra som annars hade fått stryka med i en avfallscontainer.
– Vi har knappt köpt några nya möbler alls, nästan allt är begagnat eller ärvt. Begagnade möbler kostar nästan ingenting, säger Andreas och fortsätter:
– Det går absolut att dumpstra möbler också. Men vi dumpstrar mest mat hemma, det finns ingen jättestor vits att samla på sig jättemycket prylar på samma sätt. Men alla presenter som vi har gett bort när vi har gått på kalas har vi hittat i containrar vid leksaksbutiker till exempel.
Vad ska man börja med om man vill bo mer hållbart?
– Det är egentligen ganska lätt, man ska framför allt inte hålla på att köpa massa grejer som man inte behöver. Många tänker också att man måste flytta ut på landet för att på riktigt bo miljövänligt, men då måste man värma upp ett helt hus själv. Det blir inte så bra energimässigt. Då är det bättre att bo i lägenhet, då delar man på värmen, säger Andreas Jakobsson.
Nyligen kunde Andreas ses i SVT-programmet ”Maträddarna” där han dumpstrar tillsammans med programledaren Anne Lundberg. Nästa steg blir en bok om pirater, ett projekt som på ett överraskande sätt gagnats av Andreas dumpstrande.
– Jag letade överallt efter piratboken ”Mary Jones historia” av Elin Boardy för att läsa in mig på ämnet men kunde inte hitta den någonstans. Och så hittade jag den tillslut – i en container.