"Kommunen måste ta ansvaret"

Missionskyrkan bekräftar att en kontakt har tagits med Uppsala kommun om boendelösningar för ensamkommande ungdomar som hamnat mellan stolarna. Men samtal har ännu inte påbörjats.

Missionskyrkan i Uppsala bekräftar att en kontakt har tagits med kommunen för att se om man kan hjälpa de ensamkommande ungdomarna med boende.

Missionskyrkan i Uppsala bekräftar att en kontakt har tagits med kommunen för att se om man kan hjälpa de ensamkommande ungdomarna med boende.

Foto: Tor Johnsson

Ensamkommande2017-08-25 20:00

Den rödgröna majoriteten i socialnämnden hoppas på privata boendelösningar för ensamkommande ungdomar. Det är orsaken till att nämnden i onsdags inte tog beslut om vad som ska hända med de ungdomar som fyllt eller ska fylla 18 år och då riskerar att tvingas bort från Uppsala kommun, kunde UNT avslöja i går.

I artikeln framgick att initiativet kommer från Missionskyrkan. Bertil Åhman, som är vice ordförande i församlingen, bekräftar att det finns ett intresse att hjälpa till.

– Det här har blivit en höna av en fjäder. Vi har bara haft en första kontakt med kommunen, säger Bertil Åhman och menar att kontakten ska ses som en slags intresseanmälan, där ett nätverk med bland annat medlemmar i Missionskyrkan frågat om man kan göra något för att hjälpa gruppen ensamkommande.

Nu pågår en inventering av möjliga bostäder som skulle kunna användas. Men att härbärgera så många som 100 är inte aktuellt, säger Bertil Åhman.

Bakgrunden är att det tillfälliga kommunbidrag som staten tilldelat kommuner för att ensamkommande ungdomar som väntar på ett asylbeslut ska kunna bo kvar och slutföra sina studier inte räcker till. SKL (Sveriges kommuner och landsting) har kritiserat regeringen och menar att kommunerna sätts i en omöjlig situation. Samtidigt fortsätter Sverige att skicka tillbaka ensamkommande som fyllt 18 år till Afghanistan.

– Att unga människor skickas till ett ovisst öde i Afghanistan, där de aldrig varit och saknar ett socialt nätverk, kan jämföras med baltutlämningen. Det är grymt och något som Sverige kommer att få skämmas för i efterhand, säger Bertil Åhman.

I Göteborg öppnade i somras tre hvb-liknande verksamheter för ensamkommande flyktingbarn av tre frikyrkor i samarbete med kristna organisationen Agape.

– Kyrkorna erbjuder nattlogi för att lösa en akut kris för de ensamkommande som hamnat mellan stolarna, säger Bertil Åhman och menar att en liknande modell även skulle kunna fungera i Uppsala.

Han är tydlig med att det inte finns något beslut i församlingen om ett samarbete med kommunen. Och om det blir något så ligger det i så fall "längre fram i tiden".

Kjell-Åke Nordqvist, ordförande i Missionskyrkans församling, säger att det är socialförvaltningen som måste ha det strukturella ansvaret för ett boende.

– Jag säger inte att vi inte ska göra något, men jag blir lite fundersam om politikerna inväntar privata initiativ innan de tar egna beslut. Privata engagemang bör användas när samhället inte längre förmår ta ett ansvar.

Men han säger också att om människor far illa så är det viktigt att göra vad man kan.

– Vi kan bidra med ideella krafter och är gärna en plattform för människor som vill engagera sig, säger Kjell-Åke Nordqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!