I april uteslöts Markona från en upphandling av asfaltsarbeten som genomfördes av Enköpings kommun.
Kommunen hänvisade till utlåtanden från fyra kreditvärderingsföretag som alla hade gett Markona låga betyg. UC, Upplysningscentralen, hade angett den näst högsta riskprognosen för Markona.
Dessutom hade Kronofogden fått in en rad ansökningar om betalningsförelägganden mot företaget. Enköpings kommun befarade att Markona hade för svag ekonomi för att genomföra asfaltsarbetena och därför förkastades företagets anbud.
I somras fastslog förvaltningsrätten att Markona hade så låg kreditvärdighet att företaget inte uppnådde upphandlingens krav på ekonomisk ställning. Därmed hade kommunen inte gjort fel när man avvisade företagets anbud.
Men enligt Markonas vd Maria Andersson är ekonomin god. I fjol redovisade företaget en vinst på 7 miljoner kronor utifrån en omsättning på 545 miljoner och vinstmarginalen uppgick till 2 procent.
Maria Andersson framhåller att vem som helst kan ansöka om ett betalningsföreläggande och att det inte säger något om ett företags ekonomiska ställning.
– I fjol uppdagades att en anställd vid Markona förskingrat över en miljon kronor från företaget och efter det införde vi strängare ekonomiska kontroller. I samband med det har vissa utbetalningar dröjt vilket lett till ansökningar om betalningsförelägganden, uppger Maria Andersson.
Hon säger att Markona deltagit i andra upphandlingar efter Enköpingsärendet utan att mötas av anmärkningar kring sin ekonomi.
– I fallet med Enköpings kommun har förvaltningsrätten enbart tagit ställning till de handlingar som presenterades i målet. Företaget har en bra ekonomi och vi borde ha varit bättre på att visa det, säger Maria Andersson.
Hon uppger att hon inte kan kommentera de bedömningar som kreditvärderingsföretagen gjort.