Meteoritfyndet den häftigaste upplevelsen någonsin

Andreas Forsberg, som hittade den uppländska meteoriten, beskriver det som det största han varit med om.

Andreas Forsberg (t v) och Anders Zetterqvist delar på upptäckten av meteoriten.

Andreas Forsberg (t v) och Anders Zetterqvist delar på upptäckten av meteoriten.

Foto: Andreas Forsberg/Anders Zetterqvist.

Enköpings kommun2021-02-23 09:48

Tillsammans med kompisen Anders Zetterqvist hade Andreas Forsberg varit ute och letat flera gånger i skogen kring byn Ådalen, som ligger söder om Heby, nära Hårsbäcksdalen i Enköpings kommun, och hittat några fragment av meteoriten.

Den här dagen var dock Andreas Forsberg ensam ute och letade.

– Jag var egentligen ute efter en kvist som jag sett tidigare och såg ut att ha skadats av något. I den vevan hittade jag något som stack upp ur mossan. När jag försiktigt vek undan mossan såg jag att det var en meteorit som låg där, berättar Andreas Forsberg.

Han beskriver känslan som att han blev mållös.

– Jag har hållit på med det här i 20 år och har inte ens tänkt tanken att det ska kunna hända. Det är en dröm som går i uppfyllelse. Det är den absolut häftigaste upplevelsen jag har varit med om någonsin, säger han.

Även om han var ensam när han hittade rymdstenen delar han upptäckten med kompisen Anders Zetterqvist som också varit delaktig i sökandet.

– Det var han som först hittade nedslagsplatsen. Och utan honom hade inte jag hittat något, säger Andreas Forsberg.

Här syns rymdstenen över länet:

Fyndet av den stora rymdstenen gjordes egentligen i början av december, men har hållits hemligt fram tills nu. Anderas Forsberg säger att de varit oroliga för att det skulle locka hit meteoritletare från utlandet som skulle föra ut fynden så att de inte kommer forskningen till del.

– I och med att det är en järnmeteorit skulle man kunna söka i området olagligt med metalldetektor.

Det som är unikt med fyndet är att det är en meteorit från ett bevittnat nedslag. Järnmeteoriter börjar rosta ganska snart efter nedslaget. Nu finns goda möjligheter att undersöka meteoriten av forskare.

– Jag har letat i databaserna och det finns kanske 50 fynd från ett bevittnat meteoritnedslag under de senaste 300–400 åren. Det är extremt ovanligt, säger Andreas Forsberg.

Meteoriten är nu utlånad till Naturhistoriska riksmuseet som gör analyser av den. Upphittarna hoppas dock att museet sedan vill köpa den till sina samlingar.

– Om museet ska ha en bit till sina referenssamlingar måste de annars såga sönder den, och det vore synd. Jag hoppas att de vill förvärva hela meteoriten, säger Andreas Forsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!