En till sjukhus efter brand i våningshus

En kraftig brand bröt under natten ut i ett bostadshus i Kärrhöksgränd. En person har förts till sjukhus med rökskador.

14 september 2019 23:54

Vid 23.27 kom larmet om en pågående byggnadsbrand i Enköping. Av oklar anledning hade det då börjat brinna i ett trevåningshus.

Lars Lindberg, ledningsbefäl på Storstockholms räddningscentral, meddelade vid 00-tiden att det brann i byggnadens vind.

– Det är en fullt utvecklad brand i ett taket på ett bostadshus som är 70 meter långt. Det brinner upp i takfoten och så kommer det naturligtvis en hel del rök som sprider sig. Vi har inte varit framme där så länge och håller just nu på att stärka upp med fler resurser, sa han.

Ett flertal ambulanser och en ambulanshelikopter skickades till platsen. Under natten meddelade räddningstjänsten att en person förts till sjukhus med rökskador.

Branden ska ha startat på en balkong och därefter spridit sig vidare till vinden. Under natten arbetade åtminstone 14 enheter från räddningstjänsten med att få kontroll på elden. I samband med branden har flera lägenheter på den första våningen fått vattenskador.

– Värmeutvecklingen från lågorna har gjort att vissa vattenrör har spruckit. Flera lägenheter har blivit vattenskadade och nu håller vi på med restvärdesräddning, sa Lars Lindberg.

Även polis har varit på plats och bistått räddningstjänsten under natten

– Vi har många bilar på platsen. Vår uppfattning är att alla ska vara utrymda så nu fokuserar vi på att hålla avspärrningarna, sa Tor Stens, RLC-befäl vid polisregion mitt vid 01-tiden.

I samband med branden har en kraftigt rökutveckling spridit sig över väg E18.

– Vi diskuterade om vi skulle behöva spärra av vägen och leda trafiken men det behöver vi inte. Vi har gjort bedömningen att man kan åka där, sa Tor Stens.

Vid 05.30-tiden meddelade räddningstjänsten att man fått kontroll på branden och att man börjat trappa ned sin insats.

– Vi har fortfarande tio enheter kvar på plats. Det brinner fortfarande på taket så vi har det under bevakning och koncentrerar oss på att se till att inget faller ned från det. Ärendet är avtrappande så vi kommer ha färre och färre enheter kvar på platsen. Vi kommer att vara kvar och bevaka under förmiddagen, sa Lars Lindberg.

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pontus Keskisärkkä