Våg av cykelstölder i sommar

Polisen ser en tydlig ökning av cykelstölderna i sommar. Hittills i juni och juli har 35 cykelstölder anmälts i Enköping.

17 juli 2019 06:00

I källaren på polisstationen i Enköping står cyklarna i långa rader. Det är cyklar som har lämnats in till polisen eller hittats av polisen och som man inte har lyckats spåra de rättmätiga ägarna till.

– När cyklarna är märkta kan vi lätta spåra dem, men till vissa cyklar hittar vi inte på ägarna, berättar Jonas Rickeborn, operativ koordinator på polisen Enköping-Håbo.

Det medför att stationens hittegodsförråd fylls på med allt fler cyklar. De cyklar som hamnar hos polisen och som inte hämtas ut av ägarna auktioneras ut med jämna mellanrum.

– Vi har sett en ökning av cykelstölderna i Enköping. Cykelstölder är mängdbrott som många drabbas av, konstaterar Jonas Rickeborn som har gått igenom anmälningarna av sådana stölder från 1 juni till i måndags.

Av de 35 anmälningarna i Enköping har många stölder skett vid järnvägsstationen. En hel del andra har gjorts i centrum i ett stråk kring Torggatan.

– Det är framförallt damcyklar som stjäls. Sedan har vi även fyra elcyklar under den här perioden, berättar han.

Det finns i stora drag två kategorier av cykeltjuvar. Dels är det sådana som stjäl cyklarna för att sälja dem vidare och dels finns det ”lånare”, som helt fräckt stjäl en cykel för att transportera sig från A till B.

I fredags kväll hittade polisen fyra stulna cyklar på en gård utanför en adress i Romberga. Under lördagen fick polisen tag på en person som är knuten till adressen. Det rör sig om en man i 30-årsåldern som anhölls som misstänkt för häleri.

Dessutom gjorde en husrannsakan i lägenheten under helgen.

– I lägenheten hittade vi en hel cykelverkstad, bland annat verktyg som används vid cykelstölder, säger Jonas Rickeborn.

I måndags hämtades ytterligare en man, också han i 30-årsåldern, in till förhör. Han anhölls sedan för grovt häleri alternativt grov stöld.

– Vi misstänker att de här två personerna som nu sitter anhållna står för en stor del av cykelstölderna, säger Jonas Rickeborn.

Till dem som parkerar cyklarna vid stationen (Resecentrum) ger han rådet att försöka parkera fordonet synligt och att även se till att låsa fast cykeln med extra lås.

– Finare cyklar som lämnas över natten vid järnvägsstationen löper stor risk att bli stulna eller att det stjäls delar från dem, säger Jonas Rickeborn.

Jonas Rickeborn tror att cykeltjuvarna i framtiden allt mer kommer att inrikta sig på att stjäla de dyrare elcyklarna.

Även i Bålsta är framförallt området vid järnvägsstationen högriskzon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo