Trend mot personliga begravningar

Personliga och borgerliga begravningar ökar inom begravningsbranschen.

28 februari 2019 12:00

– Ungefär en av åtta begravningar vi håller i är borgerliga, säger Roger Boman, begravningsentreprenör på Begravningstjänst i Enköping.

De borgerliga begravningarna sker främst i Sankt Olofs kapell och alla religiösa symboler tas bort vid ceremonierna.

Roger ser en tendens att anhöriga vill ha mer och mer personliga begravningar till sina anhöriga.

– Det kan handla om att korsord eller garnnystan ligger på kistan och att lite ovanlig musik som personen lyssnat på när den var i livet spelas.

Han berättar att de spelat allt från Iron Maiden till reggaelåtar.

– Så länge texten passar in i sammanhanget så fungerar den mesta typen av musik, men vanligast är lugna låtar, säger han.

För några år sedan var han med på en begravning där en vedhuggarfantast skulle begravas, på kistan låg staplade vedträn och trots att det var lite originellt berättar han att det blev fint och personligt. En annan tendens han kunnat se de senaste tjugo åren är att fler kremeras och att anhöriga idag ibland väljer att ha med urnan vid ceremonin istället för en kista.

–Det var något man inte ens visste att man kunde göra för 15 år sedan men vissa anhöriga kan tycka att det känns lite mer lättsamt så, säger Roger.

Rogers kollega Petter Gardström tittar ut över Vårfrukyrkans välvda tak och blommorna från begravningen som just ägt rum. Runt kistan står höga ljus som belyser stundens allvar. Stämningen går att ta på och Petter berättar hur vackert han tycker det är att se hela resan från första samtal till ett avsked av den avlidna vid ceremonin. Att hjälpa folk i livets svåra skeden är något som behöver hanteras på rätt sätt anser han. Därför är det så fint med den nya trenden att ha mer personliga begravningar anser han. Han tror att trenden bara kommer att bli mer och mer spridd.

Han tycker det är viktigt att även det positiva kring begravningar berättas.

– Alla fina avsked som görs och hur tacksamma de anhöriga blir efter en fin och personlig begravning. Man måste vara estet, praktiker och medmänniska, allt på samma gång i det här arbetet, säger han.

Roger håller med honom, han tycker att yrket är fantastiskt.

– Det fina med personliga detaljer på begravningar är att det blir en sån fin översikt över personens liv, säger Petter.

Om man själv vill bestämma hur ens begravning ska se ut så kan man fylla i något som kallas Livsarkivet eller Vita arkivet. Där kan önskemål lämnas och begravningen blir så som man själv skulle vilja ha den.

Livsarkivet och Vita arkivet

Här fylls önskemål för egen framtida begravning i och hur man vill ha det när man inte längre kan uttrycka sin vilja.

Även frågan kring vad som ska göras med sociala medier efter borgång kan väljas.

I arkiven sammanställs vilka avtal och viktiga dokument som en person har och dess datering. Det kan vara allt från testamente till tecknade försäkringar och äktenskapsförord.

Arkiven kan fyllas i både på papper och digitalt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Agnes Rydberg Kullenmark

Ämnen du kan följa