Täta kontroller av cykeltjuvar

Cykelstölderna fortsätter. Samtidigt gör polisen tätare kontroller av misstänkta cykeltjuvar.

22 juli 2019 10:31

I helgen stoppade polisen tre personer vid olika tillfällen.

Ingen av dem kunde lämna en trovärdig redogörelse av hur de fått tag i cykeln och Åsa Bergfors vid polisen i Enköping-Håbo berättar att de är misstänkta för antingen stöld eller häleri.

– Det är oftast personer som är kända av polisen för tidigare brottslighet.

Fredag kväll, strax före klockan 21, på Örtagatan: En man i 30-årsåldern på cykel stoppades av en polispatrull. Cykeln tas i beslag.

Lördag morgon, vid sjutiden: En man i 25-årsåldern stoppas på Mästergatan. Polisen misstänker att cykeln han färdas på är tillgripen och den tas i beslag.

Lördag kväll, 22:00: En cyklande man i 30-årsåldern kontrolleras på Sämskarbogatan. Stöldmisstanke även här.

Vid halv två-tiden på lördagsnatten upptäckte en cykelägare som parkerat sin cykel vid stationen i Bålsta att det bara fanns ett cykelhjul kvar på platsen. Resten var stulet. Cykeln, en Scott, hade låsts fast vid ett cykelställ.

En våg av cykelstölder har drabbat Enköping och Håbo under sommaren.

Förra lördagen gjorde polisen en husrannsakan i en lägenhet i Romberga.

– I lägenheten hittade vi en hel cykelverkstad, bland annat verktyg som används vid cykelstölder, förklarade Jonas Rickeborn, operativ koordinator vid polisen i Enköping-Håbo, för tidningen.

Två dagar senare hämtades ytterligare en man, också han i 30-årsåldern, in till förhör. Han anhölls sedan för grovt häleri alternativt grov stöld.

Personerna satt anhållna under några dagar, men åklagaren släppte senare männen på fri fot.

Men enligt polisen är personerna fortfarande misstänkta. Det är framförallt damcyklar som stjäls och stölder av elcyklar blir allt vanligare i takt med att det finns fler på marknaden.

Rådet från polisen är att stöldmärka sin cykel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Liljestrand