Under drygt två veckor i våras blev 17 gamla personer i bland annat Enköping och Uppsala av med sammanlagt över 260 000 kronor sedan svindlare lurat av dem bankkort och koder och tömt deras konton. Förövarna påstod att de var banktjänstemän som måste få tillgång till kort och kod för att avvärja ett svindleriförsök. Nästan samtliga brottsoffer är över 90 år gamla, de äldsta närmare 100 år. Under bara någon vecka kom gärningsmännen över drygt 70 000 kronor från flera äldre i Enköping.
I slutet av maj grep polisen två män, 29 respektive 22 år, misstänkta för svindleriserien. På tisdagen inleddes rättegången i Uppsala tingsrätt där 29-åringen står åtalad för femton fall av grovt bedrägeri och fem försök till samma brott. 22-åringen misstänks ha deltagit i åtta av fallen.
LÄS MER: Par i 90-årsåldern lurades på 40 000 kronor
Kammaråklagare Christer Sammens anser att det rört sig om en organiserad verksamhet som systematiskt riktats mot äldre och därför ska bedömas som grova brott. Enligt åklagaren har gärningsmännen haft tydliga roller:
– Någon ringer åldringen, någon hämtar upp kortet och någon tar ut pengarna, summerade han.
Bland bevisen finns övervakningsbilder från bankomater där pengar tas ut med brottsoffrens kort. Andra filmer visar hur de åtalade sätter in kontanter på den enes bankkonto. Enligt åklagaren rör det sig om byten från svindlerierna. Chattmeddelanden i 29-åringens mobil handlar enligt åklagaren om hur mycket pengar bedrägerierna kunde ge. "Vi kan göra mycket cash" och "en bra dag ger 100–150 lax" ("lax" är slang för 1 000 kronor) var meddelanden som åklagaren läste högt inför rätten.
29-åringen nekade i de flesta fall men erkände viss inblandning på några punkter. Det gäller bland annat uttaget av 14 500 kronor med en 96-årig kvinnas kort i en bankomat på Torbjörns torg i Uppsala. 22-åringen erkände tre bankomatuttag men nekade till övriga misstankar. Enligt mannens försvarare, advokat Patrik Solberger, hade 22-åringen fått offrens bankkort av 29-åringen och anat att ett brott kunde ha legat bakom. Båda åtalade hävdar att de inte haft kontakt med brottsoffren eller känt till deras höga ålder och att gärningarna därför ska bedömas som bedrägerier av "normalgraden", inte som grova brott.
29-åringens försvarare, advokat Lisa Barnekow, riktade hård kritik mot utredningen och ansåg bland annat att åklagaren ensidigt riktat in sig mot hennes klient och medvetet undvikit bevis som talar för hans oskuld och andras inblandning:
– Utredningen har genomförts med bristande objektivitet och kränkt min klients rätt till en rättvis rättegång, sade Lisa Barnekow.
Hon medgav att det finns besvärande omständigheter mot 29-åringen men hävdade att han bara varit en kugge i svindlerierna, som styrts av en huvudman och haft flera andra inblandade. Men enligt åklagaren är utredarna väl medvetna om att fler medverkat i åldringsbrotten:
– Advokaten har ju inte kännedom om vilka andra åtgärder som vidtas. Det pågår andra utredningar om liknande händelser i Sverige, sade Christer Sammens.
Enligt brottsoffrens målsägandebiträde, Emelie Svensson Ageby, har vissa av de lurade åldringarna inte fått tillbaka några pengar från sina banker eller försäkringsbolag eftersom de lämnat ifrån sig kort och koder frivilligt.
Tingsrättens dom meddelas senare.