"Studioräven" Wellander tar ton

Lasse Wellander har turnerat med de allra största Svenska artisterna. Han har medverkat på mer än 1.700 olika album men aldrig sjungit - nu är det ändring på det.

6 april 2018 20:00

När The Beatles visades för första gången i Svensk TV 1963 satt en ung Lasse Wellander som trollbunden. Ögon och öron var vidöppna inför det vilda och otämjda som aldrig någonsin hade skådats i Svensk TV.

– Det var en revolution, alla pratade om det dagen efter. Efter det där började jag spela på min mosters nylonsträngade Levin, och på den vägen är det.

Efter de första trevande ackorden på mosters gitarr började det röra på sig ordentligt för Lasse. När familjen i början av 1968 flyttade till Örebro kom han i kontakt med bandet Blues Quality där Peps Persson var sångare. De hade året innan kommit trea i Sveriges Radios popbandtävling och frågade om han ville spela gitarr i bandet.

– Jag var bara 16 år och hade precis börjat i gymnasiet. Men efter ett litet "familjeråd" tilläts jag att ta ett sabbatsår från studierna - ett sabbatsår som fortfarande pågår, säger Lasse och skrattar.

Via den legendariska trumslagaren och musikproducenten Anders Burman halkade Lasse 1969 in i studiosvängen och har sedan dess medverkat på drygt 1.700 olika album. Listan på artisterna han har samarbetat med kan göras lång. Här följer en bråkdel av dem Lasse har spelat tillsammans med: Povel Ramel, Magnus Uggla, Ted Gärdestad, Siw Malmkvist, Jerry Williams, Björn Skifs, Lill-Babs och ABBA.

– Någon gång 1974 frågade Björn och Benny om jag hade lust att lira lite gitarr på några ABBA-låtar. De hade ju Ted Gärdestad under sina vingar och var mycket engagerade i repetitionerna inför de långa folkparksturnéerna vi åkte på. Det var så vi kom i kontakt från början. Förutom skivinspelningarna medverkade jag även på alla stora ABBA-turnéerna och till exempel Chess-projektet och musiken till soundtracket till Mamma Mia.

Lasse Wellander som sedan 2003 bor på landet mellan Enköping och Bålsta har på senare år ägnat sig en hel del åt "hemarbete", både med gitarrpålägg på distans och annat studioarbete samt webbdesign.

Han har sedan tidigare gjort några soloskivor men har aldrig sjungit - mer än stämmor. Nu har det blivit ändring på det. För tre veckor sedan släppte han låten "Ut mot öppet hav" på bland annat Spotify där han sjunger för första gången.

– Jag har under åren förstås sjungit en del stämmor i de olika band jag spelat med, men aldrig ”frontat”. Jag skrev ”Ut mot öppet hav” för flera år sedan mer med tanke på att någon annan skulle sjunga den. En av dem jag tänkte på var Totta Näslund - men så blev det aldrig. Många som har lyssnat på demon har tyckt att min sång var helt okey, till och med bra. När jag bestämde mig för att släppa lite nytt material efter många års uppehåll tänkte jag, "varför inte".

Lasse har fått blodad tand och har flera låtar som väntar på att släppas.

– Det är sex låtar släppta och två till är på gång. Jag känner det som en nystart på något sätt. Efter ganska många års paus i mitt eget musikproducerande är tiden mogen för att releasa egna låtar igen. Var det slutar vet jag inte än - men det är himla roligt att vara tillbaka under eget namn igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Eriksson