Sommarjobbar som glädjespridare

Elvira Sandvold och Issa Hashem är två av det hundratal Enköpingsungdomar som fått feriejobb i sommar. Deras uppgift? Att sätta guldkant på tillvaron för de äldre på Kungsgårdens omvårdnadsboende.

16 juli 2019 06:00

– Och så kör vi igen! Det är som att ta simtag, ropar Issa Hashem och paddlar med armarna.

Han sitter i hörnet i ett av aktivitetsrummen på Kungsgårdens omvårdnadsboende där han håller i dagens sittgympa-pass. Åtta av de boende försöker hänga med i tempot och den sommarjobbande instruktörens energi smittar av sig alltmer. Issa Hashem, 17 år, är inne i den andra av de tre veckor han jobbar på Kungsgården. Han och 15-åriga kollegan Elvira Sandvold är två av de 200 Enköpingsungdomar som fått feriejobb i någon av de kommunala verksamheterna.

– Det går superbra. Det bästa för mig är generationsutbytet. Jag är nyfiken och de som bor här är som historieböcker och de verkar tycka om att berätta för mig, säger Issa Hashem när vi träffas innan gympapasset.

Eftersom ingen av feriejobbarna är myndiga så handlar uppgifterna främst om att hjälpa till i köket och att umgås med de boende. Förutom att följa med på promenader och liknande får de också hjälpa till med vissa av de dagliga aktiviteterna, som bingo eller sittgympan.

– Jag trivs bra med det och det är en bra erfarenhet. Det är första gången jag gör det här och det är kul att få jobba med människor, säger Elvira Sandvold.

Feriejobben i Enköping är indelade i tre perioder om tre veckor vardera. När deras veckor är klara går de tillbaks till att vara lediga.

– Det blir lite sommarlov till, men jag måste förbereda en del plugg inför terminen, säger Issa Hashem och suckar tungt.

joakim.dahlback@unt.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Dahlbäck

Ämnen du kan följa