Snart öppnar fiket på Ljunggården igen

Efter flera månaders renovering är Ljunggården snart helt återställd och alla lokaler klara att tas i bruk.

14 december 2018 17:00

Arbetet med att plocka ner de stora byggnadsställningarna utanpå huset pågick för fullt på måndagen när EP kom på besök. Inne i den stora ljusgården pågår ombyggnadsarbetet fortfarande, men den 21 januari är det slutbesiktning på arbetet.

Lena Pettersson, fastighetschef vid EHB som äger Ljunggården, visar runt i lokalerna tillsammans med ombyggnadssamordnare Eva Ramström.

– Lokalerna för Träffpunkten, PRO och hemtjänsten är redan klara, säger Lena Pettersson.

Vissa mindre förändringar har gjorts i lokalerna i samband med renoveringen men framför allt är det ventilationen som setts över, den måste anpassas till de nya lokalerna.

– Vi passade på att göra ventilationen i samband med renoveringen, det var enklast så, säger Eva Ramström.

Kafeterian i ljusgården ligger på samma plats men får lite annan utformning. En positiv förändring är att man bygger till ett bakrum, så personalen kan baka samtidigt som kafeterian är öppen. Det fick man inte tidigare enligt rådande miljö- och hälsoskyddsregler.

– Vi ville utveckla verksamheten för hyresgästerna och för PRO. Vi har gjort det i samråd med dem som arbetar i kafeterian, säger Lena Pettersson.

Vattenskadorna efter det läckande glastaket var mindre än vad man befarat.

– Vi visste att vi hade fuktangrepp i a-salen men inte hur stora skadorna var. När vi slog ner alla väggar visade det sig att läget var bättre än vi först trodde. Sen har vi gjort lite mer arbeten när vi ändå höll på, säger Lena Pettersson.

De nya takfönstren har fått en annan utformning än det tidigare glastaket för att vattnet ska rinna av på ett annat sätt och fönstren är något mindre än tidigare.

– Det gör att vi kommer att sätta upp kompletterande belysning i lokalen, säger Lena Pettersson.

– Fördelen med mindre fönster är att det inte blir lika varmt när solen ligger på, säger Eva Ramström.

De hyresgäster som bor i Ljunggården, 16 lägenheter, har fått nedsatt hyra med tio procent för den period som byggarbetet pågått, som kompensation för buller, visst krångel med vatten och för den minskade framkomligheten.

Eskil Brunsberg är en av dem och han har haft många samtal med EHB under byggtiden. Han upplever att ersättningen är lite låg med tanke på de konsekvenser bygget haft för hyresgästerna men är nöjd med slutresultatet.

– Det blir jättefint när det blir klart och jag har saknat kafeterian. Det är tveksamt om en ersättningsbostad hade varit ett bra alternativ, en flytt gör man inte så lätt, konstaterar Eskil.

Bakgrund

Ljunggården ägs av Enköpings hyresbostäder (EHB), delar av fastigheten hyrs av Enköpings kommunen. EHB har 16 lägenheter som hyrs ut som +65 boende. Här finns restaurang och en kafeteria som drivs av PRO.

Problemen i fastigheten uppstod efter att det stora glastaket började läcka vilket resulterade i fukt- och mögelskador. Flera verksamheter tvingades då att lämna lokalerna. Renoveringen påbörjades i april i år och beräknas vara helt klar till slutbesiktningen den 21 januari.

Kostnaden för renoveringen beräknades till omkring 31 miljoner kronor men har blivit något lägre och hamnar troligen på strax under 30 miljoner kronor.

Källa: EHB

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Hedenlund