Arbetet med att plocka ner de stora byggnadsställningarna utanpå huset pågick för fullt på måndagen när EP kom på besök. Inne i den stora ljusgården pågår ombyggnadsarbetet fortfarande, men den 21 januari är det slutbesiktning på arbetet.

Lena Pettersson, fastighetschef vid EHB som äger Ljunggården, visar runt i lokalerna tillsammans med ombyggnadssamordnare Eva Ramström.

– Lokalerna för Träffpunkten, PRO och hemtjänsten är redan klara, säger Lena Pettersson.

Artikelbild

| ”Dialogen med hyresgästerna har varit viktig under projektet” säger Lena Pettersson, fastighetschef vid EHB, som haft många samtal med hyresgästen Eskil Brunsberg.

Vissa mindre förändringar har gjorts i lokalerna i samband med renoveringen men framför allt är det ventilationen som setts över, den måste anpassas till de nya lokalerna.

– Vi passade på att göra ventilationen i samband med renoveringen, det var enklast så, säger Eva Ramström.

Kafeterian i ljusgården ligger på samma plats men får lite annan utformning. En positiv förändring är att man bygger till ett bakrum, så personalen kan baka samtidigt som kafeterian är öppen. Det fick man inte tidigare enligt rådande miljö- och hälsoskyddsregler.

– Vi ville utveckla verksamheten för hyresgästerna och för PRO. Vi har gjort det i samråd med dem som arbetar i kafeterian, säger Lena Pettersson.

Artikelbild

| Det stora glastaket på ljunggården har bytts ut och ventilationen i lokalerna setts över. Vissa justeringar har även gjorts i lokalerna.

Vattenskadorna efter det läckande glastaket var mindre än vad man befarat.

– Vi visste att vi hade fuktangrepp i a-salen men inte hur stora skadorna var. När vi slog ner alla väggar visade det sig att läget var bättre än vi först trodde. Sen har vi gjort lite mer arbeten när vi ändå höll på, säger Lena Pettersson.

Artikelbild

| Mycket har fått lösas på plats när gammalt och nytt ska kombineras konstaterar byggarbetare Göran Mikkola, Ole Rasmus Knudsen och Pär Haraldsson samt Lena Pettersson och Eva Ramström från EHB.

De nya takfönstren har fått en annan utformning än det tidigare glastaket för att vattnet ska rinna av på ett annat sätt och fönstren är något mindre än tidigare.

– Det gör att vi kommer att sätta upp kompletterande belysning i lokalen, säger Lena Pettersson.

Artikelbild

| ”Skadorna var inte så illa som vi trodde och renoveringen håller budgeten” konstaterar Lena Pettersson och Eva Ramström vid EHB.

– Fördelen med mindre fönster är att det inte blir lika varmt när solen ligger på, säger Eva Ramström.

De hyresgäster som bor i Ljunggården, 16 lägenheter, har fått nedsatt hyra med tio procent för den period som byggarbetet pågått, som kompensation för buller, visst krångel med vatten och för den minskade framkomligheten.

Artikelbild

| I a-salen står fortfarande byggdställningar men till den 21 januari ska allt vara klart.

Eskil Brunsberg är en av dem och han har haft många samtal med EHB under byggtiden. Han upplever att ersättningen är lite låg med tanke på de konsekvenser bygget haft för hyresgästerna men är nöjd med slutresultatet.

– Det blir jättefint när det blir klart och jag har saknat kafeterian. Det är tveksamt om en ersättningsbostad hade varit ett bra alternativ, en flytt gör man inte så lätt, konstaterar Eskil.