Sköt mot exhustruns hus – döms till fängelse

Med två laddade gevär, fyra knivar och en machete i bilen körde en berusad man i 60-årsåldern till sin ex-hustru och sköt ett tiotal skott utanför huset. Mannen döms inte för försök till mord utan för bland annat grovt olaga hot och vapenbrott.

23 juli 2018 15:23

På kvällen den 21 maj ringde kvinnan polisen, sedan hennes tidigare make dykt upp utanför bostaden i Härnevitrakten, norr om Enköping, där kvinnan och hennes sambo befann sig. Mitt under samtalet hör kvinnan hur den berusade ex-maken börjar skjuta utanför huset: "Han har dubbelbössa, skynda er, skynda er, han har laddat bössan", skrek kvinnan i larmsamtalet som ingick i åklagarens bevisning.

Mannen som är i 60-årsåldern sköt ett skott med hagelgevär genom husets vardagsrumsfönster och flera skott mot två parkerade bilar utanför huset. Därefter hoppade han in i sin bil, körde i hög hastighet från platsen men hann bara en kort sträcka innan bilen körde av vägen rätt in i en villaträdgård, genom en syrenhäck och slutligen rammade en lekstuga på tomten.

Ett stort antal polispatruller samt helikopter larmades till platsen och kunde gripa mannen medan han ännu satt kvar i bilen. Vid passagerarsätet fanns hagelgeväret som han nyss avlossat samt ett laddat halvautomatiskt kulgevär och ammunition till båda vapnen. I bilen hittades också en machetekniv. När mannen greps visade det sig att han dessutom var beväpnad med en kniv och tre kastknivar.

Mannen åtalades bland annat för försök till mord något som under huvudförhandlingen ändrades av åklagaren. Åtalspunkten ändrades till försök till mord alternativt förberedelse till mord, framkallande av fara för annan och grovt olaga hot. Enligt tingsrätten är det konstaterat att mannen är gärningsmannen i de åtalade gärningarna. Rätten anser dock att det inte är visat att mannen haft uppsåt att döda, därför döms han för grovt olaga hot.

Vid två tillfällen, i förhör samt till ett vittne, ska mannen ha uttryckt att han skulle "mörda de jävlarna båda två" vilket ska ha syftat på kvinnan och hennes sambo. Tingsrätten anser dock att mannen vid tillfällena varit berusad och exalterad vilket föranleder att uttalandena bör anses som graverande man bör också hanteras med försiktighet, enligt rätten. I utredningen framkom också att mannen haft en hemmatillverkad docka upphängd i en granhäck utanför sitt bostadshus. Dockan hade blivit beskjuten med hagelskott och utredarna misstänkte att mannen använt dockan för att öva sig i att skjuta mot en människa. Enligt tingsrätten kan dockan vara ett uttryck för mannens "säregna personlighet och omognad". Handlandet framstår dock enligt rätten varken som logiskt eller planlagt. Sammantaget anser rätten alltså inte att det är ställt utom tvivel att mannen avsåg att döda kvinnan eller hennes sambo. Rätten anser vidare inte heller att åtalspunkten förberedelse för mord är styrkt.

Tingsrätten anser dock att åtalet för grovt olaga hot är styrkt. Rätten anser även att brottet ska bedömas som mycket hänsynslöst och har därmed ett straffvärde som "väsentligt överstiger" straffminimum på nio månaders fängelse. Mannen döms även för olaga hot, skadegörelse, vapenbrott samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Han döms även för rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik. Mannen har bland annat skickat hotfulla sms till sin tidigare hustru och i förhör erkände mannen samtliga gärningar utom mordförsök. Mannen döms till fängelse i ett år och tio månader. Mannen ska även betala skadestånd till kvinnan och dennes sambo.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Nicklas Kihlberg/Anna Bill

Ämnen du kan följa