Schackikonen Andersson porträtteras i ny bok

Två tidigare Enköpingsbor med sina schackrötter i den länge livaktiga schackklubben SK33 har tillsammans skrivit en bok om svenske stormästaren Ulf Andersson.

13 juli 2019 10:00

Författarna är Robert Okpu och Thomas Engqvist, den förre god amatör med ett ratingtal på 1760, den senare internationell mästare med en rating på 2325. Sin första klubbtillhörighet hade de båda i Enköpings schackklubb, SK33.

Nu bor såväl Okpu som Engqvist sedan länge i Stockholm där Okpu spelar för Stockholms schacksällskap och Engqvist för Rockaden, men de träffas i Stockholms schacksalong.

– Vi har talat om hur märkligt det var att det inte fanns en bok om en så oerhört betydande spelare som Ulf Andersson. Han blev aldrig världsmästare, men han var den första som slog Karpov efter att denne blev världsmästare 1975, och även spelat mot Bobby Fischer, säger Robert Okpu.

Att Ulf Andersson förlorade partiet mot Fischer 1970 när denne var som bäst och Andersson bara var 19 år är inte mycket att säga om anser Robert Okpu och framhåller i stället Anderssons mest berömda parti mot dåvarande världsmästaren Boris Spasskilj 1971:

– Då var Ulf Andersson inte ens stormästare men spelade remi mot Spasskij, säger Robert Okpu.

1995 stod SK33 värd då Ulf Andersson och Anatolij Karpov spelade två snabbschackpartier i Joar Blå. Karpov var världsmästare och vann första partiet, Andersson det andra.

Robert Okpu och Thomas Engqvist ville göra var en bok som är begriplig för dem som inte kan mera om schack än hur pjäserna går:

– Det har varit vår drivkraft, och vi hoppas förstås att boken ska intressera många, även dem som inte har schack som specialintresse, säger Robert Okpu.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Lille