En man i 40-årsåldern greps av polis i Uppsala en dag i höstas, sedan en äldre man slagit larm om att han utsatts för svindlare i sin bostad. Två engelsktalande män i arbetskläder hade ringt på och hävdat att en vattenskada i bostaden måste åtgärdas – men först krävdes en deposition av pengar.
Gripandet av 40-åringen blev starten för en omfattande utredning där mannen slutligen åtalades för 16 fall av bedrägerier mot äldre under hösten förra året, från Skåne till Uppland. Enligt åtalet kom svindlarna över totalt 880 000 kronor från brottsoffrens bankkonton och lyckades köpa varor för 87 000 kronor med deras bankkort. Värst drabbades en man i Enköpings kommun som under några dagar förmåddes ta ut över 600 000 kronor till de falska hantverkarna.
Enligt kammaråklagare Lise-Lotte Tegler regisserades samtliga svindlerier på ungefär samma sätt. När männen tagit sig in i bostaden lyckades en av dem i ett obevakat ögonblick spreja vatten på ett innertak eller ett väggparti, och fick på det sättet de boende att tro på påståendet om en akut vattenskada som måste åtgärdas. I själva verket fanns inga skador i lägenheterna. När förövarna fått tillgång till offrens bankkort och koder och tagit ut "depositionen" försvann de spårlöst med pengarna.
Enligt åklagaren är det försvårande att svindlerierna riktats mot äldre personer som i de flesta fall bott ensamma. En av dem är drabbad av Alzheimer och har inte kunnat höras i rätten, en annan har avlidit under utredningens gång.
– Det är ett rent och skärt utnyttjande av svaga brottsoffers svårighet att värja sig, sade Lise-Lotte Tegler i sin slutplädering på fredagen.
LÄS MER: 70-åring lurades på sparpengarna av falska hantverkare
40-åringen nekar till brott men medger att han varit i några av de äldres bostäder och i vissa fall tagit ut pengar med deras bankkort. Men enligt mannen agerade han bara på uppdrag av sin "arbetsledare" – en man som polisen inte kunnat spåra – och har ingen vetskap om någon svindel. Mannens försvarare underkände åklagarens bevisning:
– I ungefär hälften av fallen saknas helt utredning som binder honom till gärningspåståendet. Det finns inga som helst tekniska bevis eller utpekanden, säger försvararen, advokat Harri Elste Vattsjö.
Enligt försvaret har mannen agerat i god tro och förutsatt att de äldres bostäder verkligen drabbats av fuktskador. Om någon lurat dem så är det enligt försvaret 40-åringens arbetsledare, som den åtalade hävdar att han enbart känt till namnet och inte haft någon närmare kontakt med.
Enligt åklagaren råder emellertid ingen tvekan om att 40-åringen hela tiden deltagit i svindleriet i samarbete med andra. Hon pekade på att mannen i ett par fall fastnat på bild när pengar tagits ut och även identifierats av några brottsoffer eller vittnen. Men åklagaren konstaterade också att många av offren haft svårt att peka ut någon gärningsman vid fotokonfrontationerna och ännu svårare när de befunnit sig i rättssalen. Åklagaren betonade samtidigt att 40-åringens utseende ändrats under den långa tiden i häkte, då han anlagt en välansad skäggväxt. Försvaret anser för sin del att identifieringen är bräcklig:
– De utpekanden som finns svajar rejält, säger Harri Elste Vattsjö.
Åklagaren yrkade på tre års fängelse för 40-åringen, medan försvaret vill att han frikänns på samtliga punkter. Tingsrättens dom meddelas senare.