Rekordvecka på Grönsöö

Det är en bra sommar för ett av Enköpings stora turistmål: Grönsöö slott. "Förra veckan hade vi rekordomsättning", berättar Anna Norén i butiken och utställningshallen.

30 juli 2019 14:00

Grönsö med Grönsöö slott ligger 25 kilometer söder om Enköping. Grönsöö slott ägs och drivs av familjen von Ehrenheim och Grönsöö kulturhistoriska stiftelse. Så här års hittar många turister till slottsparken, utställningarna, kaféet och själva slottet (i vilket Jacob von Ehrenheim leder dagliga visningar).

Förra veckan hade anläggningen som sagt rekordomsättning. Anna Norén får se de flesta besökare inne i butiken och utställningshallen. I inträdet till parken ingår nämligen även inträdet till utställningarna, vilka de flesta tar tillfället i akt att besöka.

Årets huvudutställning heter "Vardagsbestyr på Grönsöö" och handlar om människorna och arbetet bakom slottets representativa fasad. "Kvinnliga konstnärer på Grönsöö" är den andra utställningen.

– Vår största målgrupp är helt klart pensionärer, men vi har besökare i alla åldrar och även en hel del från andra länder. Det har varit en hel del italienare på sistone, berättar Anna Norén.

Rigmor Ringmar och Björn Ringström från Uppsala kommer in och handlar Grönsöömust.

– Vi har sommarställe i Torsvi och åker hit varje sommar, köper must och går runt, berättar de.

I kaféet vid vattnet tar många besökare en paus.

– Allt fikabröd är hembakat av Bessan von Ehrenheim, berättar Rebecka Rådkvist i kaféet.

– Vi säljer mycket fika och väldigt mycket Grönsöömust, speciellt när det är så här varmt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo