Rådigt ingripande räddade torklada

Rådiga grannar räddade troligen en spannmålstork från att brinna ned på tisdagen.

13 augusti 2019 16:03

Flera röda brandsläckare som ligger på gårdsplanen vid Östersta gård, mellan Litslena och Örsundsbro, vittnar om insatsen som hindrade branden i taket på spannmålsladan från att sprida sig.

– Utan en så tidig upptäckt hade allt kunnat brinna ned, konstaterar Kim Walgeborg räddningsledare vid Räddningstjänsten i Enköping och Håbo strax innan han lämnar brandplatsen på tisdagseftermiddagen.

Larmet om branden kom in till räddningstjänsten vid halv ett-tiden då grannar upptäckt röken från taket. När räddningstjänsten kom till platsen brann det med öppen låga, men tack vare grannarnas första släckningsarbete kunde branden begränsas snabbt.

Enheter från Enköping, Örsundsbro och Bålsta deltog i släckningsarbetet.

– Närheten till bostäder, en tank med brännbar vätska och blåsten gjorde att pådraget var stort, säger Kim Walgeborg.

På gårdsplanen står Stefan Johansson som äger Östersta gård och begrundar det som hänt. Det är sonen Peter som driver gården i fjärde generation.

– Det var tur i oturen, att det inte blev värre. Mycket tack vare att grannarna tömde släckarna uppe i taket när de upptäckte branden, konstaterar han.

Spannmålsskörden har precis kommit igång vid gården, och i torkladan fanns "bara" 30 ton skördad spannmål lagrad.

– Nu dröjer det någon vecka innan det är dags att skörda höstvete, vi får se hur det här påverkar skördearbetet, säger Stefan.

Vad som orsakat branden vart oklart på tisdagen. Eventuellt har en gnista från torkanläggningen tänt elden under taket.

– Vi får se vad försäkringsbolaget och tillverkaren av pannan säger, det är de som får leta reda på orsaken, säger Stefan Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Hedenlund