"Problemen har eskalerat"

Sedan november har ett 40-tal georgier gripits i  Uppsala län, misstänkta för stölder. Georgier är nu den näst största asyl­sökande gruppen i Sverige. I  fjol var det dock ingen av dem som bedömdes vara flykting.

10 mars 2018 18:00

Under tre veckor i början av året begärde 127 georgier flyktingstatus i Sverige vilket var fler än de som kom från länder som Afghanistan och Somalia.

I fjol bedömdes inte en enda georgier ha tillräckliga skäl för asyl, ändå ökar tillströmningen. Migrationsverket anger sämre ekonomi­ i hemlandet och hopp om jobb i Sverige som möjliga orsaker.

Polisen bedömer att en del av georgierna ägnar sig åt kriminalitet. Christer Berg på underrättelsetjänsten vid Nationella operativa avdelningen ser asylsökande kriminella georgier som ett växande problem.

– Så har det varit sedan 2012 då flera tusen fångar i Georgien fick amnesti och släpptes ur fängelserna. Samtidigt finns det många georgier som kommer till Sverige för att arbeta, framhåller han.

Personer från krigsdrabbade Syrien toppar sedan länge listan över vilka som söker asyl i Sverige. På kort tid har plats nummer två oväntat intagits av asylsökande från Georgien, trots att landet beskrivs som relativt lugnt.

Även Uppsalaregionen har drabbats av brottslingar från Georgien.

– På senaste tiden har problemet eskalerat. Sedan november har vi gripit minst ett 40-tal georgier i Uppsala­ län, misstänkta för olika stöldbrott, uppger Lotten Berglund vid Uppsalapolisens ­underrättelsetjänst.

Enligt henne har polisen genomfört husrannsakningar vid Migrationsverkets tre förläggningar i länet (en av dem i Enköping), där stöldgods tagits i beslag.

– Det har handlat om sådant som stulits i bostäder och butiker.

Ett exempel gäller en 45-årig man från Georgien som greps den 23 januari på ett varuhus i Knivsta, anklagad för att ha snattat hud­krämer värda drygt 1 000 kronor. 45-åringen var asylsökande och bodde på Migrationsverkets förläggning i Knivsta. När polisen gick in i mannens rum försökte en landsman skjuta in en väska under sängen.

I rummet hittades stora mängder oöppnade förpackningar med bland annat kosmetika för tusentals kronor som bedömdes vara stöldgods. De båda georgierna åtalades nyligen för stöld och häleri.

Under 2017 sökte cirka 1 100 georgier asyl i Sverige. I mars i fjol blev det visumfritt för georgier att resa till Sverige. Troligen är det en bidragande orsak till att antalet asylsökande från Georgien fördubblats de senaste månaderna.

Visumfritt

Våren 2017 upphävdes visumkravet för medborgare i Georgien vilket gör att de numera har rätt att vistas i Sverige i tre månader.

Efter det ansöker en del georgier om asyl för att ­kunna stanna längre, exempelvis för att söka jobb.

För att korta georgiernas asylprocess snabbehandlas deras ansökningar vilket tar i snitt 81 dagar mot snittiden 535 dagar för övriga.

Enligt polisen upptog georgier nyligen 80 av de 90 platserna vid Migrationsverkets förläggning i Knivsta.

Under 2016 hanterade ­försäkringsbolagen i Sverige 73 041 ärenden gällande ­inbrott/stölder. Minst 30 procent av stöldgodset, värt cirka 378 miljoner kronor, ska ha förts utomlands.

Detta enligt en beräkning från Larmtjänst AB som ­arbetar med brotts­bekämpning inom försäkrings­branschen.

Minst 70 procent av bytet från de 35 868 stölderna av eller ur fordon som försäkringsbolagen hanterade under 2016 fördes utomlands, tror Larmtjänst. Värdet på bytet från de exporterade fordonsrelaterade stölderna har företaget beräknat till minst 503 ­miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!