Östberg lägger ned i Enköping

Ventilationsföretaget H Östberg AB varslar 28 anställda i Enköping.

25 september 2018 11:40

Företaget planerar att flytta delar av sin verksamhet till Avesta, medan andra delar avvecklas.

– Vi är för små för att klara utvecklingsbehovet och fokuserar därför på våra styrkor, säger Peter Jakobsson, koncernchef på Östberg Group, till tidningen.

I januari 2016 genomfördes en fusion mellan CA Östberg i Avesta och Suxess ERV AB. I samband med det skedde ett namnbyte till H Östberg.

– Fusionen var ett försök att förbättra lönsamheten, men marknaden har utvecklats sedan dess. Det är naturligtvis tråkigt att vi tvingas avveckla delen i Enköping, säger Peter Jakobsson.

Enligt företaget så har tillverkningen i Enköping "primärt omfattat specialbyggda aggregat för större kommersiella lokaler", medan man i Avesta producerar "ventilationsprodukter för bostäder, skolor och mindre offentliga lokaler".

– Det är en strategisk satsning från ledningen, och innebär en tajtare organisation och ett bättre produktionsflöde, eftersom allt produceras på samma ställe, säger Peter Jakobsson.

Han säger att företaget under nästa vecka kommer att inleda förhandlingar med de tre fackförbunden Metall, Unionen och Ledarna.

Peter Jakobsson bedömer att verksamheten ska pågå året ut och att företaget ska ha lämnat lokalerna "någon gång under nästa år".

Kommer de varslade att erbjudas jobb i Avesta?

– Inte fullt ut. Vi behöver ytterligare personal, men vi planerar också effektiviseringar i samband med det här, säger han.

Östberg Group har funnits här i åtta år.

I början av 2010 varslades de 36 anställda på det tyskägda ventilationsföretaget GEA Exos produktionsavdelning i Enköping. Kort efter nedläggningen startade dock Avestabaserade Östberg Group dotterbolaget Suxess Energy Recovery Ventilation AB i Enköping och tog över GEA Exos gamla lokaler på Myranområdet nära motorvägen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Liljestrand