Ny energi fylls på i hamnen

I hamnen i Enköping passerar sjöfarare från såväl Västmanland som Finland. Makarna Willman har seglat från Finland och är på väg mot Örebro.

1 augusti 2019 15:00

Från Västmanland, närmare bestämt Arboga, kommer Susanne och Jonas Liljehult. De har liksom tidigare somrar lagt till med motorbåten längs kajen i gästhamnen.

– Det är tredje året vi är här. Vi tycker att det är trevligt. Det är nära till stan om man behöver fylla på lite från affärer. Enköping är en fin stad. Vi brukar gå upp till ostaffären, säger Jonas Liljehult.

De har lagt i båten i Köping för att undvika en ganska monoton en timmes kanalfärd från Arboga.

Jonas Liljehult uppskattar vad gästhamnen har att erbjuda. Det är lugnt och ändå levande, med närheten till restaurangen och folket i de uppställda husbilarna.

– Allt är väl samlat, säger han.

Rauli och Nina Willman startade sin seglats från Kustavi i Finland för en vecka sedan. Enköping är bara ett litet strandhugg under deras resa. De besöker hamnen i Enköping för att fylla på bränsle och vatten i den tio meter långa segelbåten.

– Vi tänker att vi ska försöka segla till Örebro, berättar Rauli Willman.

Förra sommarens seglats i Mälaren gav paret blodad tand. Och nu vill de framförallt se och uppleva Hjälmare kanal på vägen till Örebro.

– Hjälmare kanal är Sveriges äldsta kanal, så att den vill man se, säger Rauli Willman.

På vägen från Enköping och mot Örebro kommer de att passera Västerås och Kungsör, vilka de har planerat att göra stopp i.

Sjömacken i hamnen drivs av Oljeexpressen. Tidigare krävdes medlemskap för att tanka där, men nu är macken öppen för alla.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo

Ämnen du kan följa