Nu är bikupan på plats i stan

I vintras slängde någon Lars Karlssons bikupa i ån. 20 000 bin mötte döden och kupan blev till kaffeved. Nu har bikupan fått en fin gul ersättare i Drömparken.

21 maj 2018 12:00

Det surrar trivsamt runt bikupan som har placerats i en rabatt mitt i den grönskande och blommande prakten i Drömparken i Enköping.

Vid femtiden på söndagsmorgonen, medan bina i kupan fortfarande var inne och sov, flyttade Lars Karlsson bisamhället till sitt nya läge mitt inne i stan. Bina tillhör för övrigt Lars tolvåriga dotter Astrid, så att biodlandet fortsätter att gå genom släktleden. Lars tog i sin tur över biodlingen i Teda från sin far Ivar (känd som Leverstatorparn) för 20 år sedan.

Det var i januari i år som Lars bikupa slängdes i Enköpingsån. Den kupan stod vid Munksundsskolan. Många engagerade sig i de cirka 20 000 binas öde. En insamling genomfördes på Facebook och från den insamlingen fick biodlaren ihop till räckligt med pengar till material för att kunna bygga en ny kupa, något som han är mycket tacksam för.

– Det är jättekul att alla är så intresserade av bin. Vi skulle inte klara oss länge utan pollinatörer, säger Lars.

Den nya gula kupan har omkring 30 000 invånare. Det ska vara lagom många bin om man ser till läget, mitt inne i en park som också är ett stort turistmål. Bidrottningen har fin stamtavla och hennes gener ska förhoppningsvis och med största sannolikhet ge avkommor som inte är aggressiva.

Även om bina är snälla, så bör den som har onda avsikter gentemot bikupan i Drömparken tänka sig för både en och två gånger. Man ska inte reta ett bi och allra minst ett helt bisamhälle, för att då hjälper det inte ens att springa fort.

– Man springer inte från ett bi och de är väldigt träffsäkra med gadden, förklarar Lars.

De nyinflyttade bina i Drömparken kommer säkert att trivas och utföra sitt uppdrag, pollinering av blommor, alldeles förträffligt.

– Skulle jag vara bi skulle jag vara glad över att få komma in till stan, konstaterar biodlaren nöjt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo