Nu är äntligen bron på plats

Äntligen är Fisktorgsbron åter på plats mellan Fisktorget och Munksundet i Enköping. Den gamla bron är som ny.

17 januari 2019 17:00

Fotgängare och cyklister som ska ta sig till och från Klosterparken och Munksundsgatan har varit hänvisade till att ta omvägen över Kungsbron sedan i september förra året.

Den vackra bron lyftes då bort för renoveringsarbeten. Den har sedan snyggats till i Gävle där svetslagning, träjobb och målning har gjorts av Plast- och Målningsteknik för Sveabs räkning, som i sin tur är entreprenör åt kommunen.

Tanken var först att bron åter skulle vara på plats över Enköpingsån i början av november. Men det blev försenat på grund av att en arkeologisk undersökning behövde göras av Upplandsmuseet. Man trodde att det kunde finnas rester kvar av en ännu äldre bro, från 1200-talet, på platsen. Men några sådana lämningar kunde inte hittas.

Under torsdagen kom den ungefär 20 meter långa bron tillbaka till Enköping från Gävle. Först fick vägsaltet spolas bort innan den kunde lyftas på plats med stor precision av en lyftkran.

Det handlade om ett ganska tungt lyft, då bron väger ungefär sex ton.

Totalbudgeten för brorenoveringen, inklusive nya fundament, ligger på strax under en miljon kronor.

Även om bron är på plats så är den inte riktigt klar. Arbetena med att fixa marksten och annat så att det blir en jämn övergång mellan bro och fastland måste göras innan den öppnar. Förhoppningen från kommunens sida är att det ska bli klart nästa vecka.

Fisktorgsbron tillverkades av Enköpings Mekaniska Verkstad 1894.

– Den ska hålla i många år till nu, säger Rickard Westlöf, chef på projektenheten på kommunens fastighetsavdelning.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo