Misstanken gäller våldtäkt i Enköping

UPPDATERAD

Förundersökningen mot Julian Assange om våldtäkt återupptas. Händelsen som utreds inträffade i Enköping i augusti 2010.

13 maj 2019 14:00

På måndagen meddelade vice överåklagare Eva-Marie Persson att förundersökningen mot Wikileaksgrundaren återupptas och att Julian Assange kommer att begäras häktad i sin frånvaro.

Det var i augusti 2010 som Julian Assange besökte Sverige och Stockholm, där han höll föredrag. I samband med det träffande han en kvinna från Enköping.
De två tog tåget till Enköping, där de tillbringade natten i kvinnans lägenhet. Det var det som inträffade under den övernattningen som förundersökningen om våldtäkt handlar om.

Kvinnan har i förhör berättat att de hade sex med varandra under natten och att hon några gånger även vaknade av att Julian Assange hade sex med henne, att hon upprepade gånger hade sagt till honom om att han skulle använda kondom och att han ändå valde att inte använde kondom vid ett tillfälle när de hade sex.

Efter händelsen vände sig Enköpingskvinnan och en annan kvinna som Assange hade övernattat hos under Sverigebesöket till polisen. Julian Assange blev misstänkt för brotten våldtäkt, olaga tvång och sexuellt ofredande. Gärningarna som utreddes som olaga tvång och sexuellt ofredande har sedan preskriberats. Men den misstänkta våldtäkten i Enköping blir inte preskriberad förrän augusti 2020.

Förundersökningen om den misstänkta våldtäkten lades ner i maj 2017 då det inte ansågs kunna gå att utreda det vidare. Det är den förundersökningen som nu återupptas av åklagaren.

Julian Assange har under tiden som gått sedan händelsen i Enköping tillbringat flera år på Ecuadors ambassad i London där han beviljades asyl. För närvarande avtjänar han ett fängelsestraff för att ha brutit mot borgensbestämmelser genom tillflykten till ambassaden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo

Ämnen du kan följa