Många vill testa nya aktiviteter

Över femhundra barn har hittills testat på sportaktiviteter i den årliga Öppna Veckan i idrottshuset. Där kan intresserade barn välja aktiviteter från en välfylld meny: karate, brottning, handboll, fotboll, tennis, bowling, dans, skridskor och rugby, för att nämna några.

14 augusti 2019 10:00

– Jag är bra på att slåss, jag brukar öva på min syster hemma, skrattar Saga Wallebring från Skolsta efter att ha provat Gojuryu, som betyder den "hård och mjuka stilen" inom karate.

Saga Wallebring nyanserar snabbt sitt första uttalande och förtydligar att karate inte handlar om att slåss, utan om försvar. Hon får medhåll av Linus Johansson från Fanna som också testat Gojuryu för första gången.

– Jag och min lillebror brukar träna självförsvar hemma på studsmattan, säger han och springer vidare till stora hallen för att välja en ny aktivitet. Varje dag under Öppna Veckan erbjuds barnen fyra aktivitetspass och valen görs efter samling i den stora hallen. Squashhallen töms snabbt på barn. Kvar står sensei Daniel Johansson och hans två hjälpredor Emanuel Diktonius och Erik Tibblin. Under den intensiva halvtimmen har de försökt lära ut olika slag-, spark- och falltekniker.

– De övningar som jag tror att barnen kan ta med sig hem efter ett så här kort pass är de enkla uppvärmningsövningarna, säger Daniel Johansson, som har svart bälte av andra dan-graden och är tränare i OGR Karate i Enköping. Det är fjärde gången som han är med på kommunens Öppna Vecka i idrottshuset.

– Vi är här för att vi hoppas kunna värva nya medlemmar, säger han.

Har Öppna Veckan inneburit fler medlemmar?

– Genom åren har nog några börjat hos oss efter att ha provat på sporten här, men inte jättemånga. Det viktigaste är ju trots allt att visa upp sporten och klubben. Det händer ofta att det kommer fram barn på stan som känner igen mig från de här träningarna, säger Daniel Johansson.

Korridoren utanför den stora hallen börjar fyllas på med strida strömmar av stojande barn. Nu har de valt en ny aktivitet och följer efter ledare som håller upp skyltar med namnet på aktiviteten. En del lämnar idrottshuset och går ut på gräsplanerna för att testa rugby eller fotboll, medan andra stannar kvar i stora hallen för gymnastikövningar. I en av korridorerna står Oliver Kampan Pettersson. Han ser lite vilsen ut och haffar tag i en ledare med blå tröja. Han får snabbt hjälp att hitta lokalen där han ska lära sig att spela bridge. Under Öppna Veckan arbetar sammanlagt femton ledare, där merparten är sommarjobbare och två är anställda av kommunen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kristin Karlsson