Lugnt i vallokalerna på mors dag

Ute faller ett stilla regn. Inne i vallokalerna är det lugnt och stilla. Det var långt ifrån någon rusning för att rösta i EU-valet på valdagen.

26 maj 2019 13:40

I Westerlundska gymnasiet ryms tre av Enköpings vallokaler. Där röstar väljarna i tre distrikt: Gånsta-Bredsand, Korsängen och Kryddgården.

Det är inga långa köer, knappt några köer alls, fast under tidningens besök iakttogs vid ett tillfälle åtminstone tre i kön för att rösta.

– Det har varit ganska lugnt. Det beror nog på regnet. Det är mors dag också och många passar nog på att fira mor innan de går och röstar, rapporterar Camilla Wester som är röstmottagare i Korsängens valdistrikt.

Susanne och Kenth Pettersson har precis röstat.

Var det ett lätt val?

– Ja, det var ett lätt val. Jag hade bestämt mig innan jag kom hit, berättar Susanne Pettersson.

– Fast jag tycker att det känns luddigt och skulle vilja rösta på flera olika partier, säger Kenth Pettersson som tycker att det vore bra att få sprida sitt röstande på flera för att bättre kunna matcha sina egna åsikter med partiernas.

– Det skulle man vilja göra i riksdagsvalet också, instämmer Susanne.

Röstmottagaren Kjell Hansson tror att många förtidsröster har bidragit till lugnet på valdagen.

– Sedan ligger det här valet i en månad då många har mycket annat att göra. Det är trädgårdsarbete, båten ska i och så är det ju mors dag, säger Kjell Hansson.

Inne i Gånsta-Bredsands vallokal tar Astrid Thorsson, Thomas Pettersson och Per Thunberg emot väljarna. Det är lugnt, men man ligger inte på latsidan för det, intygar Astrid Thorsson.

– Vi är det största distriktet och får hålla tempot ändå för att vi ska hinna bli klara i tid, säger Astrid Thorsson.

Förra EU-valet var valdeltagandet i Enköping 45,51 procent.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo

Ämnen du kan följa