Liljegården är redo för hettan

Liljegårdens omvårdnadsboende i Örsundsbro är redo för riktigt varma dagar. Man har bunkrat upp med AC-aggregat och fläktar. Men framförallt handlar det om att se till att dricka tillräckligt mycket.

24 juli 2019 19:00

Förra årets väldigt varma sommar har fungerat som en väckarklocka för många.

Liljegården köpte in fem portabla kylaggregat (AC) inför den här sommaren. Även fläktar har införskaffats. Sedan har även en del av de boende egna AC och fläktar.

Men det finns naturligtvis andra saker som kan göras för att hålla det svalare och behagligare.

– Vi försöker vädra för fullt på kvällarna och sedan drar vi ner markiser och persienner, berättar Katarina Löfberg som är chef för omvårdnadsboendet.

När man är ute är förstås skuggan lämpligaste platsen att vistas i om man vill ha svalka. Glass, melon och fotbad kan också erbjuda svalka i hettan.

Sjuksköterskorna Michell Ljungqvist och Kicki Hammarlund talar om vikten av att få i sig tillräckligt med vätska i värmen. På den punkten är man väldigt noggrann på boendet.

– Faktum är att under de 16 år som jag har jobbat här har vi inte behövt skicka in någon med vätskebrist till sjukhus, berättar Kicki Hammarlund.

Utöver ordinarie vätskeintag vid måltider och fika ser man till att dricka extra minst en gång på förmiddagarna och en gång på eftermiddagarna. Vid ett av dessa tillfällen serveras resorb, vätskeersättning, som extra hjälp för bibehållen vätskebalans. Även ute hos kunderna i hemtjänsten får personalen se till att ställa fram dryck.

En del känner ingen törst trots att de behöver dricka. Därför måste personalen påminna och motivera till det. Personalen behöver naturligtvis också dricka.

– Under förra årets värmebölja började också personalen krokna efter ett par veckor, så att de fick resorb, berättar Katarina Löfberg.

– Men det är trots allt skillnad mot förra året. Då fick vi stå ut i sex veckor med väldigt hög värme. Nu ska det bara vara i någon vecka, säger hon.

Makarna Håkan och Marianne Ericson bor på Liljegården. De har olika syn på sol och skugga.

– Jag älskar värme och sol. Min fru tycker inte om solen. Det gör att vi försöker sitta på platser där det är både sol och skugga, berättar Håkan Ericsson.

Deras vän Inga Melin hör till sol- och värmedyrkarna.

– Jag har arbetat mycket i växthus, förklarar hon sin förtjusning i värmen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Jagemo