"Landsbygden ska påfolkas, inte avfolkas"

Feministiskt initiativ (Fi) är nykomling i Enköpings kommunval. Mikael Waldenmark, förstanamn på listan, hoppas att Fi efter valet ska få sätta jämställdhet och mänskliga rättigheter högt upp på dagordningen.

31 augusti 2018 16:00

Det är honnörsord som låter bra men saknar konkretion. Konkreta exempel saknar däremot inte Mikael Waldenmark. Lyssna på de anställda och satsa på landsbygdsutveckling är de han nämner utifrån sina erfarenheter som Trögdsbo.

Att stå överst på Fi:s lista motsatte han sig först, men lät sig övertalas av partikamraternas argument att det är viktigt att visa att även män är feminister, och att Fi inte är ett parti som hatar män.

Eftersom Fi inte varit representerat i fullmäktige Finns inga motioner eller interpellationer att hänvisa till när det gäller inflytande och frågor som partiet lyft fram. Mikael Waldenmark hänvisar i stället till insändare han skrivit:

– Jag skrev om pensionssystemet som lett till att vi ser alltfler fattigpensionärer. Jag utgick från min mors situation. Hela systemet borde ändras, garantipensionen höjas och skattesatsen måste bli densamma för pensioner som för arbetsinkomster.

– Den andra handlade om civilkurage och hur viktigt det är att hålla ihop samhället och inte ge spelrum för högerextrema krafter.

På vilka områden skulle Fi ha lyckats bättre än den styrande koalitionen?

– Vi skulle ha ökat resurserna till barnomsorgen, Enköpings befolkning ökar och kommer att fortsätta öka. Då är det viktigt att investera i barnomsorg. Fi vill sänka antalet barn per pedagog och ser med oro på att den styrande koalitionen har aviserat att de vill minska resurserna.

– Inflyttning sker också till kransorter och landsbygd, kommunen behöver en landsbygdsutvecklare. Nu verkar andra partier tycka som vi, det hade gått fortare om Fi fått bestämma.

– Vi skulle ha erbjudit Kvinnojouren avtal som löper över flera år i stället för att de som nu får ansöka på nytt varje år om bidrag.

Vilket betyg ger du den styrande koalitionen?

– IG i vissa frågor, G i andra. Det är bra att de satsat på utbyggnad av bredband och att p-platser med el-laddare växt fram även om de behöver bli fler. Dåligt har det varit att man inte tillräckligt lyssnar på anställda, vilket ledde till att utomhuspedagogiken i Lillkyrka inte kunde fortsätta drivas. Dåligt är det också att sälja ut delar av Enköpings hyresbostäders fastighetsbestånd.

Vad vill Fi genomföra om ni får möjligheten efter valet?

– Vi skulle se till att EHB bygger fler hyresrätter, inte bara i centrala Enköping utan också landsbygdsnära. Landsbygden ska påfolkas, inte avfolkas.

– Vi skulle införa genuspedagogik i förskolorna och normkritisk undervisning i grundskolan. Barn måste få utvecklas utan slentrianmässiga könsnormer.

– Vi skulle också satsa mera på samverkan mellan skola, polis, sociala myndigheter och ideella organisationer för att snabbare hitta och hjälpa personer som drabbas av våld i namn av heder eller i nära relationer.

Hur vill Fi att Enköpings stadskärna utvecklas?

– Vi har inte diskuterat det, men det är viktigt att öppna ytor och mötesplatser blir kvar. Generellt är det bättre både ekonomiskt och miljömässigt att bevara och renovera än att riva och bygga nytt.

Har Fi i Enköping hjälp av opinionssiffror på riksnivå?

– Vi har definitivt hjälp av Gudrun Schyman och rikspartiet. Många sympatisörer kanske inte vågar rösta Fi på riks, men på kommunal och regional nivå är det lättare att ge oss sina röster.

Mikael Waldenmark (Fi)

Ålder: 35

Familj: Sambo och treårig son.

Bor: Veckholm

Intressen: Bygga och renovera klimatsmart.

Sysselsättning: Egen företagare, it-konsult inom testautomatisering.

Politisk karriär: Gick med i Feministiskt initiativ 2013. Fi Enköping bildades 2016 och Mikael är kassör och medlemsansvarig. Han sitter också med i medlemsutskottet på riksnivå, och är nu förstanamn på Fi:s lista i Enköping och kandiderar också till regionfullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!