Lagar inte mat trots sina fyrtio år i köket

Det är nog så att bilden ljuger. Enköpingsbon Torbjörn Lanto, strax 65 år, lagar inte mat. Åtminstone rätt så sällan – trots 40 år i köket. Men det är inte maten Torbjörn är expert på. I stället vet han allt om köksinredning. En gång låg annars framtiden utstakad: Gruvan i Malmberget.

27 september 2019 06:00

– Hela min släkt jobbade i gruvnäringen. Pappa var ingenjör vid LKAB. När flyttlassen gick söderut i mitten av 1960-talet tog han familjen med till Fjärdhundra, där ett jobb som kommunalingenjör väntade.

Därmed blev det inte gruvan, eller ens Norrbotten, för Torbjörn. Skolgången inleddes annars i Malmbergets grannby Koskullskulle, fortsatte i Malmberget innan flytten söderöver.

– Redan i låga skolåldern fick jag intresse för idrott. Gällivare och Malmberget var riktiga idrottsmetropoler. Minns att jag förutom de vanligare sporterna provade backhoppning.

Någon backhoppare blev det inte av den då tioårige Torbjörn Lanto.

– Nja, det låg nog aldrig för mig trots goda förebilder i bröderna Elimää. Desto blev mer tennis i Enköpings TK och andra bollsporter senare i livet, men bara som hyfsad motionär. Detsamma med Ena Bugg och Swing.

Där är nog inte Torbjörn Lanto helt ärlig. Motionär, visst, men i de båda föreningarna lär han ha varit bra mycket mer än så.

– Okej, jag var tävlingsledare under ett antal år. Jag var också byggansvarig för Ena Bugg och Swings träningslokal i slutet av 90-talet.

Återigen, något mer är det väl ändå som du åstadkommit, åtminstone i den senare föreningen?

– Jo, jag hade en del att göra när vi år 2000 arrangerade VM i Rock´n´roll för juniorer, med mer än hundra deltagare från tjugo nationer. Vi hade en fylld idrottshall tre dagar i rad. Det blev ett av de största sportevenemangen på publiknivå i Enköping, någonsin.

Samtalet med Torbjörn Lanto tyder på att det mesta gått i ett högt, men välplanerat tempo. Inte så konstigt, Torbjörns start i vuxenlivet var målinriktad redan från från början.

– Efter två år på bygglinjen i Enköping blev det Katrineholms Tekniska för min del och utbildning till husbyggnadstekniker. Jag visste vad jag ville.

Väl tillbaka i Enköping startade han och kompisen Ulf Ekehult firman Ena Byggtjänst.

– Den första köksbutiken öppnade vi i Enköping 1979, så jag har väl fyrtio år i köket vid det här laget, säger han.

När Torbjörn säger ”i köket” handlar det om något annat än att fixa till en och annan maträtt.

– Jag designar kök med inredning och allt. Och jag måste säga, det har hänt en del under åren runt vår syn på hur ett kök ska fungera. Dagens kök, ofta med en öppen lösning, fungerar också som familjens mötesplats, därför måste det vara lättarbetat och ge möjlighet till att fler jobbar tillsammans. Förr satt inte alltid själva funktionen i framsätet, mycket kretsade runt själva träslagen, ofta dyra sådana som alm, bok och körsbär. Billigare kök byggdes däremot med plastlådor och folierade spånskivor. I dag är kvalitetsskillnaden inte lika stor.

Torbjörn Lanto har två berömda döttrar, artisten Elin, med superhitten ”I won`t cry”, och Ida, just nu Sveriges hetaste modedesigner där kreationer för prinsessan Sofia sticker ut.

– Familjen är min främsta inspirationskälla. Inte minst i allt som handlar om trender. Elin och Ida lever i den världen. Att båda sönerna jobbar med trä, gör inte saken sämre. Jag har alltid någon att bolla idéer med.

Går du i pension nu vid 65?

– Sonen Tobias och jag har varit arbetskamrater i tjugo år. Och han lär få stå ut med mig ett tag till.

Vi gratulerar

Torbjörn Lanto

Ålder: 65 år den 1 oktober.

Bor: Timmerhus i Litslena, Enköping.

Familj: Hustru Anki, sönerna Tobias, född -80, Jonas -82, döttrarna Elin -84 och Ida -89.

Yrke: Inredare och inspiratör, egen företagare

Bästa födelsedagsminnet: ”60-årspartyt med Tommy Nilsson som gästartist. Hade i present önskat mig ett framträdande av Kim Larsen, men den upplevelsen fick jag senare - och det i en genuint rökig dansk källarlokal”.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sven-Åke Haglund